În urmă cu doar câteva momente a început să producă efecte ordonanța militară emisă de autoritățile din România în contextul pandemiei de coronavirus.

Mall-urile s-au închis, iar cetățenilor le-au fost impuse condiții stricte de deplasare. Începând cu ora 22:00, buzoienii nu mai pot ieși din case decât dacă au asupra lor o adeverință sau o declarație din care să reiasă urgența deplasării lor. (ordin de serviciu, urgență medicală ș.a.).

Pe timpul zilei nu se recomandă deplasările, deși legea nu sancționează pe nimeni care părăsește locuința. Este totuși de preferat să fie evitate deplasările inutile, pentru a preveni răspândirea virusului.

Iată în ce condiții veți putea circula începând de astăzi, de la ora 22:00

Art. 4. – În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 5. – (1) În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
(5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

În conformitate cu Ordonanța Militară nr. 2 din 21.03.2020 obligația completării declarației pe proprie răspundere pentru persoanele fizice care se deplasează în exteriorul locuinţei se instituie începând cu data de 22.03.2020 ora 22.00.

Pe lângă acestă declaraţie pe proprie răspundere completată, persoana în cauză va avea asupra sa documentul de identitate și le va pune la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei.

 

Articolul precedentCine este doctorul Virgil Musta care a vindecat 49 de pacienţi, infectaţi cu COVID-19
Articolul următorUn bărbat de 70 de ani, al optulea deces din cauza noului coronavirus