Prima barieră colectoare de PET-uri a fost montată pe râul Buzău, la Pătârlagele, prin proiectul ”Cu Apele Curate”. Este vorba despre un sistem care colectează deșeurile din apă, care facilitează strângerea acestora.

Bariera amplasată pe râul Buzău automatizează colectarea deșeurilor aduse de apă la viituri, deșeuri de tip PET, cutii de tablă, resturi menajere, pungi și facilitează strângerea acestora în vederea gestionării responsabile de către operatorii de salubrizare.

”Valea Buzăului este un loc extrem de important din punct de vedere turistic pentru județul Buzău, preferat pentru activități recreative gen rafting, kayaking, pescuit, picnic și drumeții, fiind presărată cu acumulări de deșeuri, locuri care sunt folosite pentru depozitarea ilegală a deșeurilor în mod repetat”, transmit reprezentanții Aluniș Art Center, parteneri în cadrul proiectului.Județul Buzău va deveni primul din țară cu trei astfel de sisteme colectoare de plastic.

”În lunile care urmează, în cadrul proiectului demarat de noi, vom instala încă două bariere, una pe râul Buzău în dreptul localității Cislău și una pe Bâsca Rozilei”, spune Iulia Sîrbu, fondatoarea Aluniș Art Center.

Potrivit inițiatorilor acestui proiect, Bariera de la Pătârlagele reprezintă al patrulea sistem de acest tip montat pe un râu din România, celelalte fiind montate pe Jiu, Cerna și Olt.

Imagine

sursa foto+video: Iulia Sîrbu

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentAglomerație centrul de vaccinare drive-thru
Articolul următorTrei permise reținute pentru 90 de zile