Mii de locuitori din comune în care sistemele publice de alimentare cu apă potabilă nu există sunt nevoiți să-și cumpere apa de la magazin pentru consum și gătit, asta pentru că apa din fântânile din sat este, în multe cazuri, plină de nitriți și nitrați, adică nepotabilă. În prezent, 14 comune din județul Buzău nu au sisteme publice de alimentare cu apă, singura sursă de apă fiind fântânile. Sunt, în general, localități din zona de sud a județului, localități aflate la distanțe mari de municipiul Buzău, dar și comune limitrofe orașului.
“Și la această dată, în județul Buzău sunt 14 comune care nu au instalații centrale de aprovizionare cu apă a populației (Amaru, Brăești, Buda, C.A. Rosetti, Florica, Largu, Mărgăritești, Mihăilești, Odăile, Racovițeni, Rușețu, Scutelnici, Țintești, Ziduri), iar un număr de 68 de comune au instalații centrale, unele dintre ele având mai multe surse de apă. Conform legislației sanitare în vigoare, Direcția de Sănătate Publică Buzău a înaintat unităților administrativ teritoriale în cauză notificări cu privire la obligativitatea acestora de a lua toate măsurile necesare pentru asigurarea calității apei precum și de avertizare a populației prin afișare, la loc vizibil și protejat, conform analizelor efectuate de către D.S.P., a înscrierii ”apa nu este potabilă” sau “apa nu este bună de băut”, arată DSP Buzău într-un raportat ce va fi prezentat în ședința Colegiului Prefectural.
Grav este că în cele mai multe fântâni, apa este plină de nitriți și nitrați care pot genera intoxicații grave, așa că nu este bună de băut. Riscurile cele mai mari sunt în cazul bebelușilor și în cazul adulților cu boli cornice.
“Din fântânile publice din județ au fost recoltate și analizate chimic / microbiologic un număr de 37 probe din care 25 au fost necorespunzătoare la parametrii amoniu, nitriți, nitrați, bacili coli, Escherichia coli, enterococi. Riscul sanitar reprezentat de consumul apei cu amoniu, nitriți, nitrați peste limitele maxime admise este apariția de intoxicații acute grave la copiii din grupa de vârsta 0 – 3 ani și afectarea stării de sănătate a populației cu boli cronice, la care există riscul să apară « boala apei » manifestată prin: grețuri, vărsături, dureri de cap (cefalee), amețeli, anemie.” se mai arată în raportul DSP Buzău.
Sursa: Realitatea de Buzau