Circa 3.000 hectare de teren din județele Tulcea, Brăila și Buzău sunt scoase la concesionare de Agenția Domeniilor Statului, iar interesul este foarte mare în piață: peste 10 oferte pentru fiecare din cele trei societăți, până la acest moment.

Luni este ultima zi de depunere a depunere a documentelor de participare pentru societatea Orezul de la Gropeni Stăncuța (1.344 ha de teren agricol la care se adaugă 277 ha de teren neagricol) din județul Brăila pentru care există și cel mai mare interes, de altfel, dar și pentru Romagribuz Stâlpu – 50,2 ha de teren agricol și 1,17 ha de teren neagricol din județul Buzău, în timp ce pentru Agroindustriala Nufăru – 755 hectare de teren agricol și 94,6 ha de teren neagricol din județul Tulcea, termenl limită este 27 septembrie.

“Este cea mai frecventată licitație din ultimii treizeci de ani, s-au înscris granzii agriculturii românești și vreo două – trei fonduri din afară să liciteze pentru aceste terenuri. Este o oportunitate pentru noi ca Agenția Domeniilor Statului să câștigăm bani mai mulți, dar pe lângă aceastea sunt și niște condiții pe care ei trebuie să le îndeplinească. Dacă nu vor face performanță, nu cred că vor reuși să ducă la bun sfârșit contractul și nu cred că le convine să piardă din mână circa o mie cinci sute de hectare sau vreo șapte sute în partea cealaltă”, susține George Sava, director general al ADS.

Până la acest moment, au fost depuse peste 10 oferte, în cazul fiecărei suprafețe pentru care se organizează licitație, dar este foare posibil ca numărul să mai creasca luni și marți.

“Ofertele depuse, până acum, trec de 10 în ficecare caz, iar în acest calup regăsim, într-adevăr, granzii agriculturii românești și câțiva din afară care sunt foarte interesați, lucru care ne face să să sperăm că într-adevăr va fi o bătălie care va duce arenda undeva destul de sus’’, a declarat pentru Puterea George Sava.

Directorul ADS spune că își dorește ca cei care câștigă licitația să respecte valoarea licitată, pentru că au fost destul cazuri în care după o perioadă câștigătorii și-au dat seama că nu pot să-și îndeplinească obligațiile asumate și au renunțat la contract.

Cea mai mare suprafață se află în zona Gropeni – Stăncuța din județul Brăila, cu 1.344 ha de teren agricol, la care se adaugă 277 ha de teren neagricol, suprafețe aflate în exploatarea societății Orezul Gropeni. Redevența minimă este de 842 kilograme/an/hectar, se arată într-un comunicat al agenției publicat pe site.

În județul Tulcea, se concesionează o suprafață de 755 hectare de teren agricol și 94,6 ha de teren neagricol exploatate de Agroindustriala Nufăru în localitățile Nufăru, Mahmudia și Marighiol. Redevența minimă este de 731 kilograme/an/hectar.

O suprafață cu mult mai mică se află în localitatea Stâlpu, județul Buzău, unde se organizează licitație pentru 50,2 ha de teren agricol și 1,17 ha de teren neagricol expoatate de Romagribuz Stâlpu. Redevența minimă este de 979 kilograme/an/hectar.

Durata concesiunii este de 20 de ani.

 

Articolul precedent14 comune din județul Buzău nu sunt alimentate de la rețeaua de apă potabilă
Articolul următorPatru pacienți cu afecțiuni cardiace din Buzău transferați la București cu elicopterele SMURD