Șapte detectoriști buzoieni pasionați și-au propus să petreacă duminica în pădurea Spătaru. Și-au luat detectoarele cu ei și au periat pădurea de la un capăt la celălat. Norocul le-a surâs pentru că, înainte de a pleca, au descoperit un vas de lut plin cu monede.

Un grup de detectoriști buzoieni pasionați au intrat luni dimineață în curtea Muzeului Județean, purtând în brațe un adevărat tezaur. Împreună cu Sebastian Matei, șeful Secției Arheologie, descoperitorii au mers cu ”comoara” la Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Național de la Buzău pentru a îndeplini formalitățile legale obligatorii. 

Vasul de lut dezgropat din pădurea Spătaru era plin ochi cu monede medievale din argint. Pentru că era crăpat, vasul din lut a fost ”bandajat” pentru a nu se desface în bucăți în timpul transportului.

Descoperitorul a avut și mult noroc pentru că prietenii săi trecuseră de tezaur fără să-l detecteze. Cei 7 sunt pasionați de detectarea de metale și au mai găsit și alte astfel de ”amintiri” de la strămoși, dar asta este cea mai bogată dintre toate.

Împreună cu cei de la Direcția de Cultură și în prezența Poliției de la Patrimoniu, s-a trecut la numărarea monedelor. Au rezultat peste 2500 de monede, clasificate după mărime.

Pe parcursul zilei de astăzi, tezaurul de monede medievale, împreună cu alte monede, obiecte de podoabă și fragmente din altfel de obiecte descoperite în zonă, au fost preluate de Muzeul Județean.

Cei șapte detectoriști pasionați de istorie și-au propus ca, în viitor, să-și continue cercetările în aceeași formulă, pentru ca descoperirile lor să ajungă la Muzeul Județean și să poată fi văzute de toți buzoienii.

Articolul precedentVideo | „Liniuțe” cu trăsuri, la Buzău
Articolul următorȘcoală europeană de teatru, înființată de Dan Puric la Buzău