Mărturii șocante ale pasagerilor din microbuzul lovit de tren la Bîlhacu

Unii dintre pasagerii microbuzului lovit de tren luni, 15 aprilie, la Buzău susţin că bărbatul de la volan, fost poliţist în Vrancea, mergea cu muzica dată la maxim şi era distras de câteva tinere care dansau lângă el, dar şi de o convorbire telefonică. Autorităţile nu au confirmat deocamdată varianta martorilor.

Viorel Linteanu, de 51 de ani, este șoferul microbuzului care a provocat, luni seară, carnagiul de la C.A. Rosetti. Acesta este un fost polițist la mai multe posturi rurale din județul Vrancea care, după pensionare, a devenit șofer profesionist.

Acesta se angajase la o firmă care efectua curse speciale de călători, așa cum era și cea de luni. Preluase de la Oradea un număr de 15 pasageri care tocmai trecuseră granița în drumul lor spre casă, din Germania și Franța, unde muncesc. Neatenția la volan și o conduită nepotrivită aveau să-l coste scump chiar la final de cursă.

Luni seară, în timp ce se apropia de limita dintre județele Buzău și Brăila, pe DN 2B, vehiculul în care se aflau adulți și copii din Vrancea, Galați și Brăila, oameni care veneau din străinătate să petreacă sărbătorile alături de cei dragi, a fost spulberat de locomotiva unui tren Inter Regio.

Potrivit poliției buzoiene, accidentul s-a produs pe fondul nerespectării regulilor de trecere la nivel cu calea ferată prevăzută cu semnale acustice şi luminoase şi semi-bariere, în afara localităţii Bâlhacu, comuna buzoiană C.A. Rosetti.

Impactul a fost atât de puternic, încât el a fost resimțit de călători. ”Am fost zgâlțâiți mai întâi, după care a frânat brusc. Atunci ne-am dat seama că s-a întâmplat ceva. La început am crezut că a deraiat trenul, pentru că am tot văzut astfel de știri, dar când am coborât am văzut despre ce era vorba. Unii trăiau și urlau de durere”, povestește un gălățean, călător în trenul implicat în accident.

După ce a fost izbit de locomotivă, microbuzul plin cu pasageri a fost târât încă aproximativ 200 de metri, lăsând în urmă, pe traversele de cale ferată, resturi din caroserie și bagajele căzute din remorca ansamblului de vehicule. Au fost împrăștiate de la unelte pentru consturcții și electronice, până la bunuri personale și cadouri pe care pasagerii le aduceau cu ei în țară din locurile în care munceau.

Mașina a trecut de prima barieră, pe care a îndoit-o, după care s-a blocat în cea de-a doua și s-a oprit chiar pe linia de cale ferată. S-a întâmplat în jurul orei 21.00, cu câteva clipe înainte ca trenul Inter Regio de pe traseul București Nord – Galați să treacă prin dreptul barierei.

În urma accidentului, patru ocupanţi ai microbuzului au decedat iar conducătorul auto şi alte 11 persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 57 de ani, din Vrancea, Galaţi şi Brăila, au fost preluate de ambulanţe şi transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Martori din dubă le-au spus polițiștilor și salvatorilor că semnalele barierei erau în funcțiune, dar că șoferul era distras de o petrecere ad-hoc pornită de pasagerele din fața mașinii. Unii susțin chiar că șoferul microbuzului era cu ochii în telefonul mobil înainte de a se produce coliziunea.

”În mașină era petrecere. Se punea și se asculta muzică. Era voie bună, ne întorceam acasă de la muncă în străinătate pentru a petrece Paștele în România”, e mărturia unui pasager către unul dintre salvatorii de la Ambulanță.

Rudele unuia dintre pasagerii care au solicitat externarea din Spitalul Județean Buzău acuză că șoferul se lăsase atras într-un distracție pornită de câteva tinere care ocupau locurile din față.

”Câteva fetițe care fac prostituție în Franța dansau cu picioarele pe bord. Asta făceau. Se întorceau cu peștii lor în țară și uite ce au făcut. Șoferul nu mai era atent la drum iar când au strigat băieții din spate că, gata, murim, a fost prea târziu”, a spus mama uneia dintre victimele accidentului din județul Buzău.

Anchetatorii au crezut inițial că evenimentul s-a produs după ce șoferul ar fi ațipit la volan, obosit după un drum lung. Poliția ia acum în calcul și varianta ca, din cauza sonorului dat la maxim și a distragerii atenției de către cei din jur, care îi cereau diverse melodii, șoferul să nu fi auzit semnalele acustice.

Dintre cei patru pasageri care au murit în microbuzul lovit de tren, două persoane sunt din Vrancea. Este vorba de un bărbat de 24 de ani şi unul de 39 de ani, ambii din Nereju. Au mai murit două femei, de 24 şi 68 de ani, din Galaţi.

La rândul său, şoferul microbuzului implicat în eveniment este tot din Vrancea, din comuna Dumitreşti. Acesta se află în stare critică, la Secţia Terapie Intensivă la spitalul din Buzău. El nu a putut fi testat din cauza leziunilor suferite, fiindu-i prelevate mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei.

Poliţia a întocmit pe numele șoferului un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
CFR Călători a anunţat la scurt timp după accident că, în evenimentul de la trecerea la nivel cu calea ferată dintre staţiile Cilibia şi C.A Rosetti, a fost implicat trenul Inter Regio 1579 Bucureşti Nord – Galaţi.

Pasagerii şi personalul feroviar nu s-au aflat în pericol iar după redeschiderea circulaţiei feroviare aceştia au fost preluaţi de o altă garnitură.

Articolul precedentBilanț negru, al tragediei de la Bîlhacu
Articolul următorDealul cu Lilieci, aproape de înflorire. Turiștii, invitați să se bucure de priveliște