În zilele următoare, jandarmii buzoieni vor intensifica activitățile de patrulare în principalele zone turistice și de agrement din județ, având în vedere afluxul crescut de turiști estimat pentru acest sfârșit de săptămână, atât în mediul montan, cât și în stațiunea Sărata Monteoru si zona Haleș – Ciolanu.

Totodată, jandarmii vor fi prezenți pentru asigurarea ordinii și liniștii cu ocazia slujbelor religioase prilejuite de hramul mănăstirii Ciolanu, precum și pe timpul competiției sportive de alergare montană Ultra Race Romania 2021, concurs în timpul căruia se vor parcurge 250 km, în 6 etape, în zona montană din nordul județului Buzău.

Mănăstirea Ciolanu este cea mai de seamă mănăstire de călugări din Eparhia Buzăului şi Vrancei şi, totodată, unul dintre aşezămintele monahale importante din cuprinsul Patriarhiei Române. A luat fiinţă în secolul al XVI-lea, pe locul unei sihăstrii mai vechi, pe culmea Dealului Ciolanu care a dat, apoi, numele mănăstirii. Istoricul Constantin C. Giurescu arată că anul întemeierii este 1570, deşi biserica veche a Mănăstirii Ciolanu, având hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, datează din 1589-1590 şi a fost ctitorită, potrivit unei vechi şi puternice tradiţii, de către Doamna Neaga – soţia voievodului muntean Mihnea al II-lea. Biserica mare are hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, fiind ctitorită de episcopul Chesarie al Buzăului, în anul 1828. În Mănăstirea Ciolanu, este amenajat un muzeu cu exponate din secolele XVIII-XIX.

Imagine

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentMetalul Buzău a câștigat cu 2-0 meciul cu CSM Rm. Sărat și s-a calificat în turul 3 al Cupei României
Articolul următorRaportare CoVid-19, 13 august: 383 cazuri noi, 3 decese și 102 pacienți internați la ATI