Curtea de Apel Ploieşti își suspendă activitatea ca protest faţă de abrogarea pensiilor!Protestul magistraților afectează instanțe din județele Prahova, Dâmbovița și Buzău
Magistraţii din cadrul mai multor instanţe din Prahova, Dâmboviţa şi Buzău, din circumscripţia Curţii de Apel Ploieşti, au decis, miercuri, suspendarea activităţii de judecată pe durată nedeterminată, ca măsură de protest faţă de abrogarea pensiilor de serviciu, urmând să judece doar cauze urgente.
Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Curtea de Apel Ploieşti, vor fi judecate doar cauzele urgente, restul şedinţelor fiind suspendate.
„Adunările Generale ale Judecătorilor instanţelor din circumscripţia Curţii de Apel Ploieşti au hotărât ca urmare a abrogării dispoziţiilor legale ce consacră pensia de serviciu a magistraţilor, suspendarea activităţii de judecată şi a celei cu publicul pe o perioadă nedeterminată, cu excepţia cauzelor urgente. În această perioadă, programul cu publicul la compartimentele Arhivă şi Registratură şi la Biroul de Informare şi Relaţii Publice va fi redus, toate aceste informaţii fiind expres afişate pe site-urile instanţelor”, se arată în comunicat
Măsură se aplică la Curtea de Apel Ploieşti, Tribunalul Prahova, Tribunalul Dâmboviţa, Tribunalul Buzău, Judecătoria Ploieşti, Judecătoria Câmpina, Judecătoria Vălenii de Munte, Judecătoria Sinaia, Judecătoria Mizil, Judecătoria Răcari, Judecătoria Pucioasa, Judecătoria Moreni, Judecătoria Găeşti, Judecătoria Buzău, Judecătoria Râmnicu Sărat, Judecătoria Pogoanele.
Judecătoria Târgovişte suspendă activitatea pe o perioadă de două săptămâni începând cu data de 3 februarie.
Conform comunicatului Curții de Apel Ploiești, prin reglementarea constituțională dată statutului judecătorului și cel al procurorului, prin lege organică și normele europene, cât și prin jurisprudența Curții Constituționale și Curții Europene a Drepturilor Omului, regimul pensiei de serviciu ține de statutul judecătorilor și procurorilor și împreună cu cel al salariilor constituie elemente din substanța independenței puterii judecătorești, garantată de legea fundamentală.
Pensiile speciale au fost eliminate, marţi în şedinţa Camerei Deputaţilor din Parlament, cu 247 de voturi pentru şi 21 de abţineri. Proiectul de lege vizează parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcand militarii şi poliţiştii.