În ședința Colegiului Prefectural Buzău, desfășurată miercuri, 28 septembrie, IPJ Buzău a prezentat o informare privind evoluţia situaţiei operative la nivelul judeţului Buzău  în perioada sezonului estival, precum şi principalele activităţi desfăşurate  de efectivele I.P.J. Buzău 

Conform informării prezentate de inspectorul șef al IPJ Buzău, laurențiu Virgil Pantazi, în perioada 01.06 – 11.09.2022, au fost înregistrate 1.630 evenimente, din care 940 de natură judiciară, 393 evenimente de natură rutieră şi 297 evenimente de altă natură. Deşi în ceea ce priveşte evenimentele de natură judiciară au fost înregistrate 515 infracţiuni contra persoanei,  412 infracțiuni contra patrimoniului și 13 infracțiuni la regimul legilor speciale (5 la regimul vânătorii, 5 la regimul armelor, 2 la regimul silvic și una de natură economică). În ceea ce priveşte riscul rutier, au fost înregistrate 18 accidente grave, soldate cu 13 persoane decedate şi 11 persoane rănite grav.  

În perioada 01.06 – 11.09.2022, la nivelul inspectoratului au fost organizate 327 de acţiuni în mediile de interes operativ.  Zilnic, în activităţile de menţinere a ordinii publice au fost angrenaţi în medie 125 de agenţi de siguranţă publică, fiind realizate în medie 46 de patrule/zi, din care 39 cu forţe proprii şi 7 mixte poliţie-jandarmi. Permanent, în vederea prevenirii apariţiei unor incidente cu impact asupra climatului de ordine şi siguranţă publică, s-a acţionat pentru asigurarea unei vizibilităţi sporite a elementului poliţienesc în zonele cu aglomerări de persoane, obiective de interes public, lăcaşuri de cult etc. fiind avute în vedere persoanele predispuse la comiterea de fapte antisociale.

Poliţiştii rutieri, cu o medie de 27 de lucrători folosiţi zilnic, au acţionat pe principalele artere de circulaţie, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele semnalate cu trafic intens, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, evitarea blocajelor şi fluidizarea circulaţiei.  A fost asigurata intervenţia la apeluri prin SNUAU 112, fiind alocate resurse umane în 3.404 de cazuri. Din totalul celor 3.404 apeluri 112, un număr de 1306 de intervenţii au avut loc în mediul urban, iar 2.098 în mediul rural. Din cele 3.404 intervenţii ca urmare a apelurilor prin SNUAU 112, poliţiştii au intervenit în mai puţin de 10 minute în 2.859 de situaţii, ceea ce corespunde unui procent de 84 % din total.

În urma activităţilor desfăşurate la nivelul judeţului Buzău au fost aplicate 21.494 sancţiuni contravenţionale, dintre care 15.078 pentru încălcări ale prevederilor O.U.G. 195/2002, 4542 la Legea nr. 61/1991 republicată şi 1874 la alte acte normative, valoarea totală a sancţiunilor fiind de 8.464.100 lei. Totodată au fost reţinute 2.276 de permise de conducere, din care 288 pentru alcool, 1246 pentru viteză şi 742 altele. Au fost retrase 470 certificate de înmatriculare şi au fost confiscate bunuri în valoare de 322.863 lei. Prezenţa activă în stradă a poliţiştilor s-a materializat în prinderea în flagrant a 274 de autori de infracţiuni. În 60 de cazuri lucrătorii I.P.J. Buzău au luat măsura reţinerii pentru o perioadă de până la 24 de ore faţă de persoanele care au comis infracţiuni, iar în 22 de cazuri a fost dispusă arestarea preventivă a inculpaţilor. În perioada analizată s-a avut în vedere şi cunoaşterea acţiunilor persoanelor predispuse la comiterea de fapte antisociale, care intenţionau să tranziteze teritoriul judeţului către litoralul Mării Negre, în staţiuni montane sau alte zone de agrement, în vederea prevenirii şi combaterii activităţii infracţionale a acestora, scopul fiind prinderea persoanelor date în urmărire la nivel naţional şi internaţional.  În acest context, au fost prinse 13 persoane urmărite la nivel naţional şi internaţional” se arată în raportul prezentat de șeful IPJ Buzău.

Am văzut în timpul intervenției de marți seară de la Limpeziș, când o cisternă cu 30 de tone de motorină a rămas blocată într-un șanț, cât e de important ca toți cei cu responsabilități să intervină în situații speciale să răspundă la telefon și să aibă reacție, să intervină prompt, chiar dacă sunt în afara programului de lucru. Aceasta e normalitatea atunci când conduci o instituție și ești în slujba oamenilor. Așa cum prefectul are telefonul deschis și disponibilitate de acțiune pe tot parcursul zilei, așa și conducătorii instituțiilor publice din Buzău trebuie să fie pregătiți să intervină la orice oră, atunci când situația o impune. Marți seară a fost extrem de important că toți cei de care a fost nevoie pentru gestionarea situației de risc  au avut o reacție promptă, profesionistă. Așa trebuie să fie mereu”, a declarat prefectul județului Buzău, Daniel-Marian Țiclea.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentLucrările de extindere a UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău vor fi încheiate la sfârșitul anului 2023
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET