În această dimineaţă, Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău a organizat, în calitate de iniţiator, o dezbatere pe tema siguranței în mediul școlar pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice.

Activitatea a avut la bază parteneriatul instituţional, aşa că la dezbatere au participat reprezentanţi ai tuturor instituţiilor: polițiști din cadrul Biroului Siguranța Școlară, Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității și Poliției municipiului Buzău – Biroul de Proximitate; conducerea Inspectoratului Școlar Județean Buzău, inspectori de specialitate, directorii unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Buzău; consilieri psihopedagogi din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educatională Buzău; reprezentanți ai Consiliului Reprezentativ al Elevilor; conducerea și reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Poliţiştii au abordat succesiv subiecte de interes cu scopul de a identifica factorii de risc ce pot afecta siguranța mediului școlar. Au fost dezbătute aspect diverse: de la caracteristicile clădirilor și modalitățile de asigurarea a acestora cu mijloace antiefracție până la factori ce țin de caracteristicile psiho-comportamentale ale autorilor de fapte infracționale și ale victimelor acestora, inclusiv aspectele referitoare la influența familiilor disfuncționale asupra copiilor.

Prin dialog a fost adus în atenţie rolul major pe care îl au martorii incidentelor din mediul școlar prin validarea comportamentului agresorilor (în special când înregistrează agresiunile și distribuie fimările). În acest context, au fost purtate discuţii exemplificative din categoria fenomenului bullying și reglementarea acestuia în legislație.

Împreună cu participanţii la activitate au fost identificaţi factori ce țin de conduita adultului care intră în contact cu elevii în mediul școlar, indiferent de calitatea pe care o are în raport cu elevul (personal didactic, personal nedidactic, personal auxiliar, personal de pază, etc.) şi rolul pe care îl au aceşti factori în soluţionarea unei situaţii limită.

Poliţiştii au fost plăcut surprinşi să observe că dezbaterea a generat idei și soluții de rezolvare, impulsionând totodată dezvoltarea parteneriatului social prin colaborarea viitoare în cadrul unor activități ce vizează siguranța mediului școlar.

Siguranța în școală și în zona adiacentă acesteia reprezintă una din condițiile necesare și importante pentru asigurarea unui climat sănătos de dezvoltare, instruire și formare a tinerilor ca membri ai “cetății”.

Principalii parteneri implicați în acest proces permanent și activ sunt elevii, părinții, școlile, autoritățile publice locale și centrale, poliție, precum și mulți alți parteneri ce sunt atrași în această adevărată rețea de intervenție socială, fiecăruia dintre acești parteneri revenindu-i un rol specific, cu atribuții bine determinate, drepturi, îndatoriri și responsabilități în creearea și îmbunătățirea condițiilor specifice de realizare a unui climat optim de siguranță școlară.

Cea mai bună soluție pentru asigurarea realizării acestui obiectiv – siguranța mediului școlar – este ca partenerii să coopereze și să desfășoare activități în sistem integrat, într-o adevărată rețea prin care, pe de o parte se identifică principalele cause și surse de risc pentru climatul din mediul școlar, iar pe de altă parte se asigură prin acțiuni conjugate un climat de siguranță școlară.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentOra 21: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, invitat la Realitatea PLUS. Ce se întâmplă cu examenele naționale
Articolul următorCulisele Statului Paralel, ora 18 – De ce rămâne Liviu Dragnea în spatele gratiilor