În perioada 15 – 17 octombrie a.c., peste 200 de poliţişti, jandarmi şi polițiști locali, precum şi reprezentanţi ai celorlalte instituţii cu atribuţii de control au desfășurat acțiuni în sistem integrat, în vederea limitării răspândirii COVID-19.

Astfel, au fost efectuate 20 de acțiuni în medii de interes public, precum restaurante, fast-food-uri, terase etc., pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV2, menţinerea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică şi verificarea respectării normelor legale aplicabile în contextul prelungirii stării de alertă .

Au fost verificate peste 140 de societăţi comerciale şi legitimate 700 de persoane. În urma controalelor în trafic, poliţiştii rutieri au oprit şi verificat peste 200 de autoturisme şi 20 de mijloace de transport în comun. Totodată, au fost verificate şi controlate peste 260 de persoane aflate în carantină/izolare la domiciliu.

Pentru abaterile constatate, poliţiştii au aplicat peste 200 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 78.000 de lei,  din care 48 conform Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru pevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În urma verificărilor la o societate comercială din municipiul Buzău s-a constatat faptul că nu erau respectate regulile impuse în contextul pandemiei, magazinul fiind deschis după orele 22:00. Societatea comercială a fost sancţionată contravenţional  cu amendă de 2000 de lei, conform Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru pevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

De asemenea, în cazul altei societăţi comerciale, din Zilişteanca, poliţiştii au constatat nereguli în sensul că, în urma legitimării persoanelor prezente în incintă, au identificat 4 persoane a căror participare nu era permisă conform Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru pevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Şi în acest caz operatorul economic a fost sancţionat cu amendă de 2000 de lei.

Reamintim măsurile de prevenire și limitare a infectării cu virusul SARS-COV-2

Conform H.G. 1090 din 2021, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței gospodăriei în intervalul orar 20:00-05:00, cu următoarele excepții: – deplasare în interes profesional inclusiv, între locuință gospodărie și locul locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.

– deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță și pentru achiziționarea de medicamente.

– deplasări în afara localităților, a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul trenul autocare sau alte mijloace de transport persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate.

-din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități sau decesul unui membru de familie.

”Aceste restricții nu se aplică pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV 2 și pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii, în spații închise și/sau deschise publice și/sau private să își organizeze și să desfășoare activitatea în intervalul orar 05:00-22:00, în toate localitățile unde incidență cumulată la 14 zile depășește 7,5/1000 de locuitori.

În intervalul orar 22:00- 5:00 operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise publice și sau private pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Aceste măsuri nu se mai aplică dacă incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori sau dacă incența acumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/ 1.000 de locuitori.

Unitățile farmaceutice,  benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrat la domiciliu,  precum și operatoriI economici din domeniul transportului rutier de persoane și de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Totodată, reamintim TELVERDE – 0800800165/WHATSAPP 0755021218, numerele de telefon la care pot fi sesizate nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19” transmit reprezentanții IPJ Buzău.

Imagine

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentCULISELE STATULUI PARALEL/ Țara „arde”, liderii politici se distrează pe bărci de lux
Articolul următorHC Buzău au obținut a 4-a victorie din acest sezon al ligii Zimbrilor