Referitor la constatarile efectuate de echipa de comisari al GNM-CJ Buzau, in urma controlului efectuat ca urmare a incendiului produs in data de 20 iunie 2022 in municipiul Buzau, s-a constatat ca incendiul a fost stins in totalitate in data de 23.06.2022, conform Procesului verbal intocmit de ISU Buzau in care a fost stabilita cauza incendiului.

La sfarsitul zilei de 20.06.2022 a fost prezent autolaboratorul APM Prahova, pentru recoltarea probelor de aer si efectuarea masuratorilor, cu ajutorul acestui laborator au fost efectuate masuratori de scurta durata (la 30 minute) in cel mai apropiat punct de locul incendiului. La ora la care laboratorul a efectuat masuratorile, emisiile eliberate in urma incendiului erau reduse, astfel valorile inregistrare de catre laborator au fost sub valorile limita admisibile prevazute in STAS 12574/1987 si de Legea 104/2011privind calitatea aerului inconjurator.

La momentul producerii incendiului pe amplasament functiona moara de maruntire-macinare deseuri lemnoase si deseuri hartie si carton, in interioarul unei hale erau depozitate deseuri rumegus-deseuri de lemn in curtea imobilului, in hale si intre hale, deseuri depozitate in saci de rafie, big-bax-uri si vrac si deseuri de plastic, in mare parte granulat, depozitat langa hale, in saci de rafie, in doua hale erau depozitate profil compozit wpc-produs finit.

Societatea desfasura la punctul de lucru situat in str. Aurel Vlaicu, nr. 6, Buzau, doua activitati ce se autorizeaza din punct de vedere al protectiei mediului, fara a detine autorizatie de mediu si anume : colectarea deseurilor nepericuloase-cod CAEN 3811 (depozitare deseuri de rumegus si deseuri de plastic); tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase-cod CAEN 3821 (macinare rumegus, deseuri de lemn, hartie si carton in instalatie tip moara).

Intrucat nu a putut fi estimata cantitatea de deseuri de pe amplasament (rumegus si plastic , existenta ca materie prima pe amplasament) au fost solicitate prezentarea formularelor de transport deseuri , conform HG 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României, acestea insa nu au fost prezentate” a precizat comisar sef al Gărzii de Mediu Buzău, Ing.jr. Carmen Adriana Ichim.

Societatea a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare totala de 85.000 lei pentru functionarea fara a detine autorizatie de mediu conform OUG 195/2005 privind protectia mediului cu modificarile si completarile ulterioare; nu s-a supus tuturor procedurilor si cerintelor legale care conduc la prevenirea, eliminarea sau reducerea impactului asupra aerului inconjurator si a mediului ca intreg, conform Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător; neprezentarea formularelor de incarcare/descarcare deseuri nepericuloase, conform HG 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României.

S-au stabilit urmatoarele masuri :

1. Se interzice desfasurarea activitatilor care necesita autorizatie de mediu, la punctul de lucru situat in str. Aurel Vlaicu nr.6 Buzau;

2. Se va salubriza terenul afectat de deseurile existente, inclusiv resturile de constructii rezultate din demolari, ca urmare a incendiului produs si se vor transporta deseurile la societati autorizate in vederea eliminarii/valorificarii acestora;

3. Se va solicita la APM Buzau si obtine autorizatie de mediu pentru activitatile ce se vor desfasura la punctul de de lucru situat in str. Aurel Vlaicu, nr.6, Buzau;

4. Se vor transmite la GNM-CJ Buzau formularele de incarcare/descarcare deseuri nepericuloase, pentru deseurile de rumegus, tocatura lemn si deseu plastic;

5. Se va transmite la GNM-CJ Buzau dovada salubrizarii terenului afectat, formularele de incarcare/descarcare deseuri nepericuloase , precum si cantitatea de deseuri rezultata in urma salubrizarii.

 

ImagineImagine

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentModificări majore în sistemul de învățământ – Cresc salariile profesorilor
Articolul următorUn pui de urs s-a cățărat pe gardul lăcașului de cult și nu s-a mai putut da jos