Autoritățile au instituit filtre, la granițele cu județele Ialomița și Brăila, din cauza pestei porcine africane

Autoritatile buzoiene au intrat in stare de alerta, dupa ce mai multe cazuri de pesta porcina africana au fost confirmate in judetele limitrofe Ialomita si Braila. Au fost instalate filtre la granitele de judet, pentru controlul unor eventuale transporturi de carne de porc. Actioneaza echipe formate din veterinari de la SDVSA si politisti, carora li se vor alatura si cadre de la jandarmerie.

Mai multe filtre au fost instituite la granițele cu județele Brăila și Ialomița, zone în care au fost, deja, confirmate cazuri de infectare cu virusul pestei porcine africane. Deocamdată, nu au fost dispuse filtre pentru dezinsecția autovehiculelor, dar echipe formate din medici veterinari de la DSVSA și polițiști, cărora li se vor adăuga și jandarmi, supervizează orice transport de carne de porc sau produse din carne de porc, dar și de animale vii. Echipele de control sunt prezente în teren 24 de ore din 24 și nu vor fi retrase pînă cînd peste porcină africană nu va fi controlată și eradicată. Mai mult, printr-un comunicat emis de secretarul de stat RAed Arafat, Instituția Prefectului a primit directiva de a informa populația cu privire la manifestările și efectele pestei porcine africane.

La nivel de județ, nu au fost confirmate, deocamdată, cazuri de infestare cu virusul PPA. Au existat cazuri de porcine moarte, în unele gospodării iar analizele acestora au fost trimise la un laborator din Iași. Rezultatele urmează să sosească la Buzău.

Din fericire, nu au fost înregistrate nici cazuri de mistreți găsiți morți în fondurile de vînătoare buzoiene. Pesta porcină africană este o boală extrem de periculoasă, fără tratament sau vaccin, în momentul de față. Cea mai mare problemă legată de PPA este că nu există un semn specific care să indice prezența bolii.

Articolul precedentPiste pentru bicicliști prea largi, în Crîng. Pietonii nu mai au loc pe alei
Articolul următorDansatori din opt țări vor face spectacol la Buzău și Rîmnicu Sărat