În perioada weekendului, poliţiştii rutieri au acționat pentru depistarea şi scoaterea din trafic a conducătorilor auto care s-au urcat la volanul mașinilor după ce au consumat alcool sau alte substanţe psihoactive.

Aparatele etilotest au indicat consumul de alcool în 18 situații. În cazul a 12 șoferi, alcooltestul a înregistrat valori sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, așa că șoferii s-au ales cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce.

În cazul altor 6 șoferi depistați băuți la volan s-a impus întocmirea de dosare penale. Cea mai mare valoare a alcoolemiei – 1,08 mg/l alcool pur în aerul expirat a fost înregistrată în cazul unui bărbat de 42 de ani, din București, care a fost depistat în timp ce conducea autoturismul pe o stradă din comuna Brădeanu. Șoferul a fost transportat la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Polițiștii au mai întocmit alte 5 dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui autovehiul neînmatriculat, conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere, conducererea de pe drumurile publice a unui vehicul cu permis de conducere necorespunzator, dar și pentru  refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău desfăşoară controale pentru identificarea şi scoaterea din trafic a conducătorilor de autovehicule aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.

Poliţiştii acţionează atât în plan combativ, cât şi în plan preventiv, pentru informarea şi conştientizarea conducătorilor de autovehicule asupra importanţei adoptării unei conduite responsabile în trafic.

Alcoolul dăunează grav siguranţei rutiere

  • Şansele de a fi implicat într-un accident rutier cresc în mod semnificativ în cazul în care s-au consumat băuturi alcoolice.
  • Conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice are efecte deosebit de periculoase, întrucât alcoolul încetineşte timpii de reacţie, creează dificultăţi în aprecierea vitezei şi a distanţelor, îngreunează mişcările şi scade capacitatea de concentrare.
  • De cele mai multe ori, cei care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice, comit frecvente încălcări ale regulilor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri riscante sau execută, în mod periculos, virajele, punând în pericol siguranţa traficului rutier.
  • Este bine de ştiut faptul că alcoolul consumat până seara târziu persistă în organism chiar şi în dimineaţa următoare, peste limite legale.
  • Întrucât pericolul conducerii unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice este foarte mare, această faptă a fost incriminată de lege, fiind prevăzută cu cea mai aspră sancţiune contravenţională (amenda maximă prevăzută pentru persoane fizice şi reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile).
  • Totodată, fapta de a conduce pe drumurile publice un autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea şi anularea permisului de conducere.
  • În mod similar se pedepseşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentPeste 400 de sancţiuni contravenţionale constatate de poliţiştii buzoieni şi 80 de permise de conducere reţinute în weekend
Articolul următorDaniel Țiclea, prefect Buzău: Fenomenul arderilor necontrolate de vegetație uscată, pare a scădea în intensitate