Grefierii din Buzău au protestat miercuri pentru două ore, întrerupându-și activitatea, în semn de nemulțumire față de intenția Guvernului de a tăia pensiile speciale magistraților și personalului auxiliar. Aceeași formă de protest vor îmbrățișa și joi, zi în care se vor întruni pentru a decide ce vor face săptămâna viitoare.

Există posibilitatea ca de luni să intre în grevă grefierii tuturor instanțelor și parchetelor din țară. De asemenea, în această perioadă protestează și judecătorii de la Tribunalul Buzău, care și-au suspendat activitatea până în ultima zi a lunii curente, timp în care judecă doar cauzele urgente.

Avocații care au avut miercuri termene în dosare la Tribunalul Buzau au primit amânări. Ei spun că protestul magistraților și grefierilor afectează întreaga activitate a instanțelor de judecată. Justițiabilii sunt primii care au de suferit, însă consecințele vor fi suportate, în final, de toată lumea.

Pe de altă parte însă, chiar dacă modificările legislative nu-i vizează în nici un fel, avocații spun că magistrații sunt îndreptățiți să protesteze.

Nemulțumirile magistraților și grefierilor sunt legate de faptul că pe masa parlamentarilor se va afla pe 28 ianuarie legea privind eliminarea pensiilor de serviciu, după ce Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a emis deja un raport favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale. În ultimele săptămâni, mai mulți magistrați, dar și alți angajați din sistemul de justiție și-au manifestat nemulțumirea față de măsurile Parlamentului despre care spun că sunt neconstituționale și incorecte.

Articolul precedentStatistică îngrijorătoare. 51 de oameni au murit pe șoselele Buzăului în 2019
Articolul următorSuspendarea comasării școlilor 6 și 16 ar trebui pusă în practică de urgență