Șapte bărbaţi arestați în urma cercetărilor demarate de polițiștii buzoieni specializaţi în combaterea delictelor silvice în cadrul acțiunilor specifice și investigațiilor complexe desfășurate pentru protejarea fondului forestier.

Poliţiştii specializaţi în combaterea delictelor silvice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, au desfăşurat constant activități specifice, conform competenţelor, pentru documentarea grupărilor nestructurate, dar cu predispoziție în comiterea de acte ilegale asociate domeniului silvic, în zonele împădurite din partea de nord a judeţului.

Au fost organizate şi desfăşurate acţiuni pentru verificarea modului în care societățile ce se ocupă de exploatare, expediere, transport, depozitare, prelucrare și comercializare a materialelor lemnoase, respectă prevederile legale privind modalitatea de emitere și introducere a avizelor de însoțire a materialelor lemnoase în aplicațiile informatice de profil și corespondența datelor introduse în aplicație cu cele constatate în fapt. De asemenea, au fost instituite filtre în trafic pentru verificarea autovehiculelor destinate transportului de material lemnos.

Astfel, activităţile desfăşurate au condus la depistarea unei autoutilitare care transporta material lemnos de esență fag, pe DC66, în Varlaam. În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că autoutilitara transporta aproximativ 34mc lemn rotund de fag, însă au constatat neconcordanțe în documentele de transport în ceea ce privește locul de proveniență a lemnului. Atât materialul lemnos, cât și ansamblul folosit pentru transport au f ost confiscate.

De asemenea, polițiștii au continuat și extins verificările cu privire la activitatea comercială a agentului economic emitent al avizelor de însoțire al materialului lemnos identificat, inclusiv cu verificări în fondul forestier, în zona de expl oatare acestuia.

Având în vedere vedere neregulile constatate, polițiștii au demarat cercetări, sub coordonarea parchetului, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de transport de material lemnos în volum de peste 10 mc neînsotit de documente specifice, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, tăiere fără drept și furt de arbori, respectiv acces ilegal la un sistem informatic, fapte prevăzute și pedepsite de Codul Silvic și Codul Penal.

Din cercetări a reieșit că bănuiți de săvârșirea faptelor sunt 7 bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 62 de ani, din Pătârlagele, Gura Teghii și Colți.

În contextul în care existau indicii cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de competența exclusivă de cercetare a parchetului, dosarul penal a fost preluat în anchetă proprie de procurorul de caz, polițiștii continuând desfășurarea de acte procedurale în baza delegării.

În urma administrării materialului probator și a sesizării instanței, față de toate persoanele au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Din cercetările desfășurate până la acest moment, a reieșit că operatorul economic de profil ar fi tăiat ilegal peste 400mc material lemnos de diferite esențe, prejudiciul estimat depășind 100000 de lei.

În cauză, cercetările continuă în vederea stabilirii cu exactitate a întregii activități infracționale a persoanelor implicate, în vederea luării măsurilor legale și pentru recuperarea prejudiciului.

Imagine

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentBilanț coronavirus 12 octombrie. Un nou record de infectări și decese în România
Articolul următorEducația rutieră timpurie îi fereşte pe bobocei de accidente rutiere