Guvernul a aprobat cuantumul sumelor ce vor fi acordate persoanelor afectate de inundatii.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o hotărâre care prevede acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de până la 6 milioane de lei pentru sprijinirea familiilor afectate de inundaţiile din perioada iunie – iulie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

„A fost aprobată astăzi, în şedinţa de Guvern, o hotărâre, (…) la propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, care prevede ajutoare de urgenţă în valoare de până la 6 milioane de lei pentru sprijinirea familiilor afectate de inundaţiile din perioada iunie – iulie 2018. Sunt bani destinaţi pentru sprijinirea familiilor şi persoanelor singure, care se află în situaţii de necesitate ca urmare a inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite produse în această perioadă”, a declarat Nelu Barbu, la Palatul Victoria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, această sumă va fi distribuită astfel: câte 10.000 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporţie de peste 50%, câte 5.000 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporţie de până la 50% inclusiv şi 25.000 de lei pentru familiile persoanelor care au decedat.

„Nu este necesară completarea unei cereri de către familia sau persoana afectată pentru primirea acestor ajutoare”, a precizat Nelu Barbu.

Totodată, el a anunţat că Guvernul a mai adoptat, joi, o hotărâre privind acordarea de ajutoare umanitare de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale pentru persoanele afectate de inundaţii.

„S-au aprobat (…) toate pârghiile pentru scoaterea din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare de urgenţă pentru protecţia populaţiei aflate în zonele afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase din judeţele Bacău, Botoşani, Buzău, Covasna, Dâmboviţa şi Neamţ. Aceste ajutoare (…) constau în locuinţe modulare, dotarea aferentă a acestora, materiale de construcţii, apă, alimente. S-au distribuit deja unele dintre ele, continuă această distribuire. Vor mai fi trimise astfel de ajutoare către comunităţile afectate în perioada următoare, pe măsură ce evaluările la faţa locului sunt încheiate”, a arătat Nelu Barbu.

Conform purtătorului de cuvânt al Executivului, transportul acestor produse până la destinaţie se efectuează cu mijloace de transport puse la dispoziţie de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale sau de alte structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, iar valoarea totală a acestor ajutoare este de 767.700 de lei.

Articolul precedentCopil de 3 ani, rănit într-un accident auto, la Mărăcineni
Articolul următorSpecialisti din 5 tari participa la Congresul civilizaţiei şi culturii daco-române de la Buzau