Prefecta Carmen Ichim: „Sunt stinse 60 dintre cele 65 de focare de pestă porcină africană”

În cadrul unei ședințe extraordinare a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, convocată de prefectul Carmen Ichim, autoritățile sanitar-veterinare au anunțat că, în acest moment, sunt îndeplinite termenele legale pentru stingerea a 60 dintre cele 65 de focare de pestă porcină africană active la nivelul județului Buzău.

După poziționarea geografică, aceste 60 de focare sunt dispuse în 2 nuclee – unul care cuprinde localitățile Pogoanele, Căldărăști și Padina, celălalt Amaru, Mărgineanu (com. Mihăilești) și Scorțeanca (com. Amaru) – în aceste zone nemaifiind confirmat niciun focar nou în ultimele săptămâni.

Ultima etapă care mai rămâne de parcurs este ca medicii veterinari de liberă practică din localitățile menționate să recolteze probe de sânge de la porcii din cele aproximativ 5.000 de exploatații existente în localitățile menționate, iar dacă rezultatele testării serologice pentru PPA vor fi negative, toate cele 60 de focare vor putea fi închise.

Din inițiativa conducerii DSVSA Buzău, care a apreciat că un astfel de volum de muncă ar tergiversa foarte mult operațiunea, dar și pentru asigurarea unui climat comercial fără restricții în perioada premergătoare sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, prefectul Carmen Ichim a propus membrilor CLCB Buzău un proiect de hotărâre privind delegarea personalului DSVSA Buzău atât pentru sprijinirea medicilor veterinari de liberă practică, cât și pentru efectuarea integrală a acțiunilor sanitar-veterinare impuse de situația epidemiologică, hotărârea fiind aprobată cu unanimitate de voturi.

Conform directorului adjunct al DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu, măsura luată va permite stingerea celor 60 de focare până la finalul acestei luni, urmând ca restul de 5 focare de la Cochirleanca (3), Luciu (1) și Cilibia (1) să fie închise luna viitoare.

Articolul precedentAu început lucrările de consolidare a malului râului Cîlnău la Mărăcineni. Cimitirul era în pericol
Articolul următorȘofer de la TransBus, în greva foamei