În zilele de 24 și 25 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități informativ-preventive în cadrul târgului de sezon organizat în municipiul Buzău.

Polițiștii au discutat cu persoanele prezente la eveniment despre metodele de  înșelăciune și despre fraudele on-line, cu scopul reducerii riscului infracţional şi victimal în rândul cetăţenilor. Le-au fost prezentate cele mai comune moduri de operare folosite de escroci (accidentul, pomana, vânzarea de produse din-ușă-în-ușă, trocul cu produse agro-alimentare, șmen, inducerea în eroare cu privire la anumite calități oficiale, SMS-uri cu linkuri fantomă, e-mailuri false de informare cu privire la diverse câștiguri etc.)

Bineînţeles, poliţiştii au discutat cu persoanele consiliate şi despre atitudinea pe care trebuie să o adopte în astfel de situaţii și ce trebuie să facă în cazul în care consideră că urmează să fie înșelați.

Peste 130 de vizitatori, dar şi comercianţi ai târgului, au fost partenerii de dialog ai ofiţerilor de la Prevenire.

Sfaturile din partea polițiștilor buzoieni sunt următoarele:

 – Folosiţi orice prilej de reunire cu familia pentru a discuta cu persoanele vârstnice, care locuiesc singure sau în locații izolate, despre diversele metode de înșelăciune (metodele Accidentul, Coletul, Pomana regelui Cioabă, Instalatorul, ghicit, cumpărarea sau oferirea de produse ș.a.m.d.).

 – Atrageți atenția cu privire la oferirea sumelor de bani, sub orice pretext, stabiliți numere de telefon la care să puteți fi contactați pentru a se verifica pretextele, stabiliți persoane de încredere din rândul vecinilor care vă pot ajuta la nevoie.

 – Purtați discuții referitor la permiterea accesului în gospodărie al oricăror persoane, indiferent de pretext, iar legat de prezența în casă, de efectuarea de orice plăți sau operațiuni care ar putea dezvălui locația sumelor de bani din locuință.

 – Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea; țineți cont de zicala ,,Ceea ce pare prea frumos ca să fie adevărat, chiar așa și este!” (supermarketurile şi hipermarketurile nu oferă promoții sau cadouri decât în interiorul magazinelor! Popularizarea acestor promoţii se realizează prin intermediul cataloagelor din magazin și de pe site-urile de pe internet, nicidecum în parcările acestora). Bunurile oferite de persoane fizice, în condiții dubioase, la prețuri derizorii, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor!

 – Nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani sau obiecte cu o valoare materială însemnată (bijuterii, bunuri electronice, etc.);l

 – Purtați portofelul sau geanta cu acte și bani, în buzunare interioare ale vestimentației, respectiv în față, la vedere, niciodată deasupra cumpărăturilor, sau în coşul de cumpărături.

 – Feriţi-vă de priviri indiscrete când faceţi plata şi nu scoateţi toată suma de bani pe care o aveţi asupra dumneavoastră, ci numai suma de care aveţi nevoie pentru a plăti.

 – Atenție sporită la folosirea cardurilor bancare, prin efectuarea de plăți sau retragerea de numerar din bancomate.

 – Evitaţi pe cât posibil să vă înghesuiți sau să fiți înghesuiți în zone comerciale, pieţe, bazaruri, gări – autogări, magazine, mijloace de transport etc., atât în înțelesul actualei situații epidemiologice, precum și în înțelesul evitării victimizării.

 – Acordați o atenție sporită locului unde parcați autovehiculul, modului de asigurare al acestuia și bunurilor lăsate în interior; nu lăsați bunuri de valoare, genți sau portofele la vedere; atenție la încărcarea și descărcarea cumpărăturilor.

 -Nu ezitaţi să sesizați.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentNumai prin eforturi comune putem proteja şi transforma copiii de azi în adulţii responsabili de mâine!
Articolul următorControale ale polițiștilor în mediul rural