În data de 27 iulie  a.c., polițiști din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău, au desfăşurat o activitate preventiv-educativă dedicată tinerilor buzoieni. Beneficiari au fost elevi și cadre ale Centrului de zi ”Phoenix” din cadrul Direcției de Asistență Socială a municipiului Buzău.

Activitatea s-a desfăşurat prin susţinerea unei sesiuni informative de către specialişti pe domenii de actualitate pentru preocupările adolescenţilor şi tinerilor – concepte generale de prevenire, criminalitate, victimizare. De asemenea, au fost abordate aspectele constructive ale voluntariatului, cu drepturile şi obligaţiile pe care le implică, prin sublinierea importanţei aportului individual în consolidarea unei societăţi viitoare sigure.

Specialiştii au supus atenţiei, în limbaj adecvat vârstei, efectele consumului de droguri/substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, printr-un dialog interactiv şi cu o abordare multidisciplinară. Participanţii s-au implicat activ în jocurile de rol, au dezbătut alături de poliţişti filmele tematice vizionate şi au făcut propuneri de subiecte spre a fi discutate, inspirate din situaţii proprii sau cunoscute acestora.

Prin organizarea sesiunilor informative se doreşte formarea unor deprinderi de siguranţă personală pentru adolescenţi, prin recunoaşterea situaţiilor de pericol şi deţinerea cunoştinţelor pentru gestionarea unor situaţii de victimizare.

De asemenea, se urmăreşte creşterea gradului de implicare a adolescenţilor în activităţi de voluntariat privind siguranţa civică, participanţii urmând a fi cooptaţi în activităţi de prevenire a criminalităţii şi a consumului de substanţe interzise, întâlnirile putând fi considerate o etapă preliminară de formare ca voluntar a tinerilor buzoieni.

 

Sursa: Realitatea de Buzau