Anul 2018 are o semnificaţie cu totul specială, marcând 100 de ani de existenţă a României moderne, stat naţional unitar format în urma Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Marea Unire a fost şi rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei româneşti, măreţia ei constând în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale a fost fapta istorică a întregii naţiuni române. România Întregită a cuprins între graniţele ei cetăţenii români din Vechiul Regat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina

Manifestările prilejuite de această sărbătoare de suflet a românilor, ZIUA NAŢIONALĂ a ROMÂNIEI, au debutat în municipiul Buzău, pe Calea Eroilor, cu o ceremonie militară de comemorare şi omagiere a făuritorilor unităţii neamului românesc.

După oficierea serviciului religios, au urmat alocuţiunile Primarului municipiului Buzău, Constantin Toma, președintelui Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, Prefectului judeţului Buzău, Carmen Ichim şi a locțiitorului comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Claudiu-Mihail SAVA.

După evocarea momentului de la 1918, a urmat depunerea coroanelor de flori la Domul Central din Cimitirul Eroilor în memoria eroilor care au luptat în Marele Război, act decisiv pentru împlinirea obiectivelor Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918.

Ceremonia a continuat cu un moment artistic susținut de către elevii Corului Armonia al Școlii Gimnaziale nr. 11 Buzău și de către Corala Bărbătească Ortodoxă „Credo in Deo” a Seminarului Teologic Buzău împreună cu muzica reprezentativă a Garnizoanei Buzău.

În cadrul activităţilor dedicate marelui eveniment de la 1 Decembrie 1918, general de brigadă Claudiu-Mihail SAVA şi Petre Emanoil Neagu, Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, au premiat elevii, participanţi la ediţia a X-a, a concursului  de istorie, organizat de către fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”.

Festivitatea s-a încheiat cu o defilare militară organizată de către Divizia 2 Infanterie „Getica”, structură reprezentativă a Forţelor Terestre Române.

Dispozitivul de defilare – alcătuit din aproximativ 800 de militari și 64 de mijloace tehnice terestre și aeronave din cadrul Forțelor Aeriene Române, a fost constituit din detaşamente de defilare, cu trupe şi tehnică aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor  Interne şi Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, din garnizoana Buzău.

În alocuţiunea sa, generalul de brigadă Claudiu-Mihail SAVA, a transmis: … ,,La aniversarea Centenarului Marii Uniri, suntem obligați, măcar pentru câteva momente, să ne îndreptăm gândurile noastre de slavă către sufletele sutelor de mii de militari români care s-au jertfit în marele război.

Ei sunt eroii României Mari, caractere curate care au luptat pentru realizarea unui ideal naţional – Întregirea Ţării.

Marea Unire a fost şi rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei noastre. Este așa cum afirma Nicolae Iorga: „cea mai mare faptă din toată viaţa neamului nostru.”

Miracolul Marii Uniri este lecția fundamentală pe care înaintașii noștri ne-au predat-o. Ei ne-au învățat că România poate deveni mai puternică și mai prosperă având ca piloni existențiali valori care au creat Unirea:  determinare, spirit de sacrificiu, încredere în noi înşine.”….

Defilarea  militară de anul acesta a fost comandată de către colonelul Ovidiu Conduruță, şeful de stat major al Diviziei 2 Infanterie „Getica” ofiţer cu o carieră militară complexă, participant la exerciţiile multinaţionale în ţară şi în străinătate.

La această activitate au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război, reprezentanţi ai mass-media locale şi cetăţeni ai municipiului Buzău.

Prin participarea la activităţile prilejuite de aniversările şi comemorările principalelor momente din istoria României, Armata demonstrează că este continuatorul tradiţiilor de luptă ale poporului român.

Armata României este continuatoarea şi promotoarea valorilor şi tradiţiilor naţionale, contribuind astfel semnificativ la educarea spiritului civic şi la respectarea valorilor şi simbolurilor naţionale de către membrii societăţii.

Articolul precedentMii de buzoieni pe Calea Eroilor de Ziua Națională. Întrega zi, plină de evenimente dedicate Centenarului
Articolul următorUnui militar buzoian i s-a făcut rău în timpul defilării