Polițiștii buzoieni au emis, în primele zece luni ale anului 2020, peste 200 de ordine de protecție provizorii, la solicitarea victimelor agresiunilor domestice.

Potrivit statisticilor IPJ Buzău, faptele de violență în familie se mențin la același nivel ca în anul 2019. Polițiștii emit ordine de protecție provizorii atunci când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În perioada ianuarie-octombrie 2020, la nivelul județului Buzău, au fost emise 208 ordine de protecție provizorii, tot atâtea câte au fost emise și în primele zece luni ale anului trecut. De asemenea, au fost sesizate 45 de infracțiuni de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu, în scădere cu 37,5%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, în primele zece luni ale acestui an, au fost emise, de instanțele judecătorești, 205 ordine de protecție, cu 12% mai multe decât în perioada similară din anul 2019, 100 dintre acestea fiind provenite din ordine de protecție provizorii emise de polițiști.

Statisticile Poliţiei arată că cele mai frecvente infracţiuni comise în familie sunt cele de lovire sau alte violențe – 59,5% , urmate de abandonul de familie – 17,8% și amenințarea – 9,3%.

Din punct de vedere al locului comiterii, cele mai multe infracțiuni de violență în familie, aproximativ 70% din total, au fost comise la domiciliul subiecților.

Sursa: Realitatea de Buzau