În perioada 12.03.2021, ora 08.00 – 15.03.2021, ora 08.00, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” al județului Buzău au gestionat un număr de 80 de evenimente.

Pompierii buzoieni au intervenir la 8 misiuni de stingere a incendiilor, 45 de cazuri S.M.U.R.D. pentru acordarea primului ajutor și/sau transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, o intervenție la un accident rutier și 26 alte misiuni specifice domeniului nostru de activitate.

În ultimele 72 de ore a fost întregistrat un număr alarmant de incendii ce s-au manifestat la locuințe. Pe parcursul weekend-ului, pompierii buzoieni au participat la un număr de 8 incendii, 6 dintre acestea manifestându-se la imobile, în cazul cărora pompierii au făcut eforturi maxime pentru a salva viața, bunurile și proprietățile cetățenilor, oprind astfel flăcările din a mai face pagube suplimentare.

Pompierii militari tratează fiecare incendiu cu seriozitate, intervenind cât mai repede cu putință pentru a încetini semnificativ și stopa efectele negative ale flăcărilor.

Cu toate acestea, pentru a evita posibilele situații tregice în care, până la sosirea salvatorilor, oamenii devin victime ale focului, cea mai bună metodă de apărare împotriva incendiilor rămâne, desigur, prevenția ce este un proces simplu și sigur, și poate fi realizată ușor de cetățeni, respectând măsurile preventive specifice acestor situații.

Având în vedere cele menționate mai sus, si a faptului că majoritatea incendiilor la locuințe, în sezonul rece, se produc ca urmare a utilizării necorespunzătoare sau a neîntreținerii/întreținerii superficiale a mijloacelor de încălzire, I.S.U. Buzău recomandă cetățenilor să țină cont de următoarele reguli și măsuri preventive:

asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a sobelor și coşurilor de fum de către o persoană specializată;

asigurați izolarea coșurilor de fum faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

nu așezați materiale combustibile în apropierea surselor de încălzire;

nu depozitaţi în podurile locuinţelor materiale inflamabile sau materiale combustibile (textile, hârtie, lemne etc.) care s-ar putea aprinde de la coşurile pentru evacuarea fumului;

amplasaţi în faţa uşiţelor sobelor o cutie metalică sau o foaie de tablă, aceasta asigurând protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului;

pregătiți pentru utilizare numai tipul de combustibil destinat alimentării mijloacelor de încălzire;

verificați periodic sistemul de încălzire și nu îl lăsați niciodată nesupravegheat pe termen lung.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentÎn trecere prin trafic – Întrecere în reguli rutiere
Articolul următorIa pastila SRS! Sunt terorist sau antiterorist? Sau și și? Sau nici nici?