Miercuri, 26 octombrie 2022, a avut loc prezentarea Stației de Tratare Apă Uzată din municipiul Buzău, eveniment organizat de către conducerea și specialiștii din Compania de Apă S.A. Buzău și al cărui scop a fost evidențierea aspectelor importante din cadrul prestării serviciului public de canalizare-epurare, procesele tehnologice de tratare a apei uzate ce provine din rețeaua de canalizare a orașului, dar și relaționarea cu principalii parteneri populația orașului Buzău și agenții economici prezenți în areal.  

Evenimentul a fost coordonat de directorul general al Companiei de Apă S.A. Buzău, ing. Simona SĂVULESCU și derulat de manageri ai operatorului regional din județul Buzău cărora li s-au alăturat: – Mihail Gabriel ILIE, subprefect al Județului Buzău, – Adrian PETRE, vicepreședinte al Consiliului Județean, – reprezentanți ai Gărzii de Mediu, – reprezentant al Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa, – 7 reprezentanți ai asociațiilor prinicipale de proprietari din municipiul Buzău, – reprezentanți ai celor mai mari agenți economici din Buzău, precum Ursus Breweries, Agrana, Martelli, Ductil S.A. 

Specialiștii CAB: Claudia Antimir, șef  Sector Dispecerat în Compania de Apă S.A. Buzău, Florina Năstase, șef Sector Tratare Apă Uzată în Compania de Apă S.A. Buzău, Alina Popescu, manager departament Laboratoare din Compania de Apă S.A. Buzău, au susținut prezentări de specialitate.

Concluziile evenimentului:

La nivel general, CAB este operator regional în 33 de Unități Administrativ Teritoriale buzoiene unde sunt 51 de stații de pompare apă uzată și 10 stații de epurare. În județul Buzău sunt 409 de kilometri de rețele de canalizare. 52 % dintre cheltuielile CAB merg spre procesul de epurare a apelor uzate.  Discuțiile au fost concentrate pe utilizarea corectă a sistemului de canalizare pentru a evita colmatarea și refularea canalizării, ceea ce produce un disconfort locuitorilor municipiului Buzău. Orașul Buzău este o zonă geografică plată, astel că apele uzate sunt pompate prin patru stații specializate spre Stația de Tratare Apă Uzată. În primele 9 luni din 2022, pe raza orașului Buzău au fost decolmatați 23 de km de canalizare, în 2021 prin același proces au trecut 32 de km, iar în 2020 aproximativ 20 de km.  De la începutul anului 2022, la dispeceratul Companiei de Apă S.A. Buzău s-au primit peste 3.000 de sesizări privind probleme ale sistemului de canalizare.

În topul problemelor sesizate se află: Canalizare înfundată;  Mirosuri neplăcute; Refulare; Surpări în jurul căminului de canalizare; Guri de scurgere blocate/infundate.  

Specialiștii CAB au explicat cum pot fi diminuate sau chiar eliminate multe din aceste situații neplăcute, plecând de la utilizarea adecvată a sistemului de canalizare. S-a susținut ideea de comunicare transparentă cu operatorii economici al căror profil de activitate poate genera apă reziduală cu o anumită încărcătură negativă, tocmai în ideea de a ușura procesul de epurare al apelor uzate. CAB deține 230 de acorduri de deversare cu agenții economici pentru care în 2021 au fost făcute 2000 de probe ce privesc apele uzate rezultate din activitatea lor economică. În același context, s-a notat că ¼ din energia electrică utilizată la nivel de CAB este folosită pentru funcționarea Stației de Tratare Apă Uzată Buzău. Acest argument duce la necesitatea înființării unei centrale fotovoltaice de 600 kW. Pentru ca întreaga Companie de Apă Buzău să devină independentă energetic ar fi nevoie de încă 12 hectare de teren pe care să fie amplasate panouri fotovoltaice. 

Stația de Tratare Apă Uzată Buzău a fost înființată in anul 1964, urmată de o etapă de modernizare între anii 1975-1985. Astfel, stația a funcționat până în anul 2008 când a intrat într-o primă treaptă  de retehnologizare urmată de o a II-a treaptă in anul 2014. Aceasta procesează apele uzate (menajere, industriale și pluviale) din întreg municipiul Buzău, sistemul de canalizare fiind unul unitar. 

Imagine

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentBănuit de furt, depistat şi reţinut de polițiștii de investigaţii criminale
Articolul următorPe sectorul de drum semaforizat de la Viaductul Teherau, pe DN 10, unul sau mai mulți șoferi au aruncat balizele și parapetul din material plastic peste pod