Spitalul Județean de Urgență Buzău continuă seria intervențiilor chirurgicale laparoscopice: în data de 26.02.2020, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a avut loc o intervenţie chirurgicală laparoscopică efectuată unui pacient în vârstă de 68 de ani, din Buzău, care în urma consultului de specialitate a fost diagnosticat cu dublă hernie inghinală precum şi o hernie ombilicală cu bloc visceral încarcerat si manifestări subocluzive pe un teren biologic cu patologie hepatică cronică evolutivă.

Având în vedere că pacientul a fost diagnosticat clinic cu hipersplenism hematologic (număr mic de trombocite) s-a stabilit ca intervenţia chirurgicală să se realizeze integral laparascopic pentru prevenirea unei hemoragii de mare intensitate. Echipa operatorie – condusă de medicul şef de secţie Dr. Anastasiu Marius, medic primar chirurgie generală, împreună cu Dr. Ilie Alexandru, medic specialist chirurgie generală şi Dr. Ioniţă Victor, medic primar A.T.I. – a realizat intervenţia chirurgicală acestui pacient, care a durat 3 ore şi a decurs fără probleme, pacientul având o evoluție foarte buna postoperator, urmând ca în zilele următoare să fie externat.

„S-a optat pentru intervenţia laparoscopică şi nu pentru intervenţia clasică deoarece pacientul avea elemente de gravitate asociate iar riscul de sângerare era foarte mare în aceste condiţii. Într-o singură intervenţie chirurgicală, denumită TAPP (trans-abdominal pro-peritoneal), au fost rezolvate ambele afecțiuni utilizând material protetic (plasă chirurgicală) din polipropilenă. Particularitatea acestui caz rezida in faptul că pacientul, având un teren biologic cu mare risc anestezico-chirurgical a impus această strategie operatorie de mare tehnicitate într-o singură intervenţie chirurgicală laparascopică. Tehnicile clasice de rezolvare a defectelor parietale (hernii si eventrații) pun în tensiune structurile musculo-aponevrotice si la un efort fizic de nivel mediu dar repetat, există riscul de recidivă. Intervențiile chirurgicale moderne utilizează materiale protetice și astfel se reduce riscul de recidivă cu 10-15% . De menţionat este faptul că nu toate intervenţiile chirurgicale de hernii se pot efectua laparoscopic. Este obligatorie o selecţie a cazurilor adaptata dimensiunilor herniare, gradului de efort fizic efectuat și statusului biologic al pacientului. In tehnicile în care se utilizează plasă (conceptul Mesh Tension Free) sutura se face fără tensiune reducând riscul de recidivă” ne-a declarat medicul șef de secție dr. Anastasiu Marius, medic primar Chirurgie Generală.

Mulțumită unoar astfel de intervenții chirurgicale laparoscopice care se realizează la Spitalul Județean de Urgență Buzău, pacienții nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la alte unități medicale, iar cazurile lor se pot rezolva aici.

Articolul precedentCULISELE PUTERII, o nouă emisiune la Realitatea PLUS. Care sunt jocurile, tensiunile și aranjamentele din spatele scenei politice
Articolul următorJudețul Buzău, sub cod calben de viscol