Costel Geambașu, celebrul cântăreț din anii 90, a murit vineri, in locuinta sa din satul buzoian Smârdan, dupa o lunga si grea suferinta.

Geambașu s-a născut pe data de 18 ianuarie 1951, în satul Smârdan, județul Buzău.

Costel Geambașu a făcut parte din Odeon, formație românească de muzică de petrecere cu instrumente moderne electronice, înființată în primii ani 1980 la Buzău.

Alături de Azur și Generic, Odeon este unul dintre primele grupuri care au contribuit la apariția muzicii de petrecere și pahar modernă, folosind ca sursă de inspirație muzica pop din țările balcanice și clasică lăutărească din România.

Printre cele mai cunoscute piese interpretate de grupul Odeon se numără Trenul vieții, compoziție proprie (1984), Cenușareasa (1984), Cunoșteam Iubirea (1986), Copil De Suflet (1987) și Din prima zi când te-am văzut (1987) adaptare liberă a sârbei „Ne-am despărțit”.

Piesele „America-i departe” (1984) și „Mavi mavi” (1986, preluare după turcul İbrahim Tatlıses) sunt dintre primele care folosesc un ritm de turcească macedonească în afara contextului muzicii lăutărești. Versurile cântecelor sunt în limbile română, dar ocazional și în alte limbi (greacă, aromână, turcă).

 

Articolul precedentObiectiv îndrăzneț, pentru Gloria Buzău
Articolul următorTrei tineri în stare gravă, după o depașire riscantă