Școala duală va însemna pregătirea profesională tehnică a elevilor încă de pe băncile școlii, astfel încât întreaga comunitate să beneficieze. În primul rând, elevii devin salariați încă din școală și se califică pentru o profesie solicitată de agenții economici.
Societățile implicate în proiect primesc mână de lucru calificată chiar de ei. Tinerii sunt stimulați astfel să rămână în Buzău și după terminarea studiilor sau să aleagă, din exterior, Buzăul ca opțiune atractivă pentru a studia și a lucra.
Miercuri, 12 ianuarie 2022, a avut loc la Liceul Tehnologic ,,Dimitrie Filipescu”, o întâlnire între reprezentanții principalelor companii industriale din municipiul Buzău, conducerea Inspectoratului Școlar Județean, reprezentată de domnul inspector școlar general Ionel Meiroșu și doamna inspector școlar general adjunct Daniela Palcău, precum și conducerea Primăriei Municipiului Buzău, reprezentată de mine și de doamna viceprimar, Oana Matache dar și reprezentanții Liceului Tehnologic ,,Dimitrie Filipescu”.
Întâlnirea a avut loc pentru ca începând din toamna acestui an, să funcționeze la Buzău, primul centru de excelență în învățământul dual, profesional. Intenția noastră, ca și Primărie, este de a realiza un consorțiu regional pentru dezvoltarea și dotarea unui campus profesional integrat, astfel încât să avem la Buzău și facultăți tehnice pentru a pregăti și ingineri, în domeniile economice în care se dezvoltă orașul nostru.
Atât mediul de afaceri cât și ceilalți participanți vor face toate demersurile astfel încât, la Buzău, să se creeze un adevărat centru pentru pregătirea de muncitori înalt calificați și de ingineri.
”Încurajăm alegerea unei profesii tehnice, având în vedere scăderea dramatică a profesioniștilor din domeniile tehnice, din regiunea noastră. Agenții economici încheie contracte de practică cu elevii , le devin mentori profesionali de lungă durată și le oferă un loc de muncă”, transmite Oana Matache, viceprimar al municipiului Buzău.
Sursa: Realitatea de Buzau