Joi, 10 iunie, a avut loc festivitatea de premiere a celei de a XII-a ediții a festivalului-concurs „Primăvara Poeților” organizat de Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” Buzău. Evenimentul a fost găzduit în una din sălile Happy Cinema din incinta Galleria Mall. În cadrul manifestării a avut loc și lansarea volumului de versuri „Carte de dor”, semnat de regizorul Nicolae Cabel.

Festivitatea a debutat prin înmânarea premiilor celor șase câștigători ai concursului „Primăvara Poeților”, concurs care la ediția aceasta a reunit un număr de 38 de volume publicate în 2019 și 2020. Premiile au fost oferite de Consiliul Județean, fiind înmânate de președintele Petre Emanoil Neagu. Juriul concursului a fost format din scriitorii Titi Damian și Daniela Șontică, alături de directorul Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”, Sorin Burlacu.â

La ediția de anul acesta au participat peste 30 de autori buzoieni. Premiile pentru volumele publicate în 2019 au revenit următorilor: Nicolai Tăicuțu pentru cel mai bun volum („Vitregii suportabile”) la categoria Membri ai Uniunii Scriitorilor”; Mihaela Roxana Boboc pentru cel mai bun volum („Terapia ploii de chihlimbar”) la categoria Nemembri ai Uniunii Scriitorilor; Victoria-Maria Pripon pentru cel mai bun volum („Orașul cuvintelor”) la categoria Debut.

De asemenea, pentru volumele publicate în 2020, câștigători au fost: Tudor Cicu – pentru cel mai bun volum („Nu ești în povestea aceasta”) la categoria Membri ai Uniunii Scriitorilor”; Mariana Cabel – pentru pentru cel mai bun volum („Dincolo de neguri”) la categoria Nemembri ai Uniunii Scriitorilor și Laura Cozma – pentru cel mai bun volum („Lama dulce a timpului”) la categoria Debut.

A urmat lansarea volumului „Carte de dor” a buzoianului Nicolae Cabel, discipol al celebrului Victor Iliu (regizorul clasicei ecranizări „Moara cu noroc”, una dintre primele pelicule românești nominalizate la marele premiu Palme d’Or din cadrul Festivalului de Film de la Cannes din 1957). Volumul este o evocare a „unei experiențe personale dureroase” determinată de pierderea soției autorului. Despre volum au vorbit în termeni elogioși prof. Ionel Banu, scriitorul Dumitru Ion Dincă și publicistul Ionel Stănuță, ocazie cu care au fost evocate amintiri emoționante care îi leagă de autor: stația de amplificare a Buzăului din anii 60, Cenaclul Literar „Alexandru Sahia” sau „comis voiajorul” orașului, „Papa Hem”, care la începutul anilor 60 le aducea reviste culturale și volumele marilor scriitori străini înainte ca acestea să ajungă în librării.

Imagine

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentUn ialomițean reținut de polițiștii din Râmnicu Sărat pentru furtul unei poșete dintr-un autoturism
Articolul următorPolițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară și Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității alături de elevii