Penalităţi de sute de mii de euro pentru fiecare zi de întârziere a închiderii fostei rafinării din Râmnicu Sărat

Autorităţile buzoiene au recunoscut  că au pierdut lupta cu deţinătorul rafinăriei Venus Oil Reg din Râmnicu Sărat, în ciuda eforturilor depuse pentru a-l obliga să închidă depozitul de deşeuri petroliere, conform cerinţelor Comisiei Europene. Termenul nu va fi respectat, din cauza unor lacune în legislaţia de mediu.

Pentru alte două depozite periculoase, de la Fermit Rm. Sărat şi de la Nehoiu, autorităţile locale au avut pârghii pentru respectarea condiţiilor impuse prin procedura de infringement.

De mai bine de cinci ani autorităţile buzoiene încearcă să rezolve problema de la rafinăria din Rm. Sărat.

La începutul acestei luni, Garda de Mediu a cerut deţinătorului terenului, SC Remat Metal Master SRL,  să solicite acordul de mediu pentru proiectul de închidere a depozitului, termenulul de realizare fiind 31 octombrie 2018.  Cum societatea în cauză este şi ea în insolvenţă şi nu dispune de fondurile necesare, s-a propus Primăriei Râmnicu Sărat încheierea unui contract de superficie între SC Remat Metal Master SRL şi municipiul Râmnicu Sărat, astfel încât municipalitatea să acceseze un program de finanţare.

Comisia Europeană a dat în judecată România pentru faptul că nu a închis şi reabilitat 68 de depozite ilegale de deşeuri, considerate un risc grav pentru sănătatea populaţiei şi pentru mediu. Amenzile pentru statul român pot ajunge chiar şi până la peste 140.000 euro pentru fiecare zi de întârziere.

Articolul precedentPolițiștii locali, în sprijinul unei mămici grav bolnave
Articolul următorPolițiștii locali au scapat de probele fizice