Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu pentru toți angajații, atât la stat, cât și la privat. Propunerea aflată în Parlament prevede că persoanele care refuză să prezinte documentul ar putea avea contractul de muncă suspendat pentru o perioadă de până la 30 de zile, accesul la locul de muncă urmând să se realizeze pe baza verificării codului QR.

Propunerea ajunsă în Parlament prevede două posibilități. La stat, în cazul în care angajatul decide să se vaccineze cu prima doză, angajatul poate suporta testele rapide până la emiterea certificatului verde.

La privat, în schimb, dacă angajatul se decide să se vaccineze cu prima doză, angajatorul nu va fi obligat să suporte costul testelor.

În cazul în care angajatul alege să nu se vaccineze, periodic acesta va trebui să prezinte teste anti Covid, respectiv RT-PCR la 72 de ore sau antigen la 48 de ore, costurile urmând să fie suportate de angajat.

În cazul în care angajatul nu se vaccinează și nici nu se testează, angajatorul poate decide suspendarea pentru 30 de zile, iar dacă nici după această perioadă nu poate prezenta certificatul verde îi poate suspenda activitatea cu încă 30 de zile sau îl poate concedia.

Pentru introducerea obligativității certificatului verde mai întâi legea trebuie să treacă de votul din Parlament. Apoi actul normativ trebuie promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Articolul precedentMarcel Ciolacu: PSD se consultă cu premierul desemnat, nu negociază!
Articolul următorAstăzi, ORA 21:00, EXCLUSIV la „Legile Puterii” – ministrul Virgil Popescu, toate detaliile despre compensare și plafonare