Pădurea Crâng intră în proprietatea Primăriei Buzău. Oraşul va avea cel mai mare parc din România

Pădurea Crâng a trecut de la Romsilva în proprietatea orașului Buzău. Este anunțul făcut, luni, de primarul Constantin Toma, care consideră că astfel s-au încheiat doi ani de luptă pentru aducerea pădurii sub administrarea orașului.

”Vineri, 27 iulie 2018, președintele Klaus Iojannis a promulgat legea numărul 220 pe 2018 privind trecerea în proprietate publică a municipiului Buzău a pădurii Crâng. Este un lucru extrem de important pentru că iată se termină o luptă de vreo doi ani de zile. Cu foarte multe intervenții și mai ales cu spijinul deputaților Marcel Ciolacu și Dănuț Păle s-a reușit ca această pădure să revină municipiului”, a declarat primarul Constantin Toma.

Edilul Buzăului face referire la Decretul pentru promulgarea Legii privind transmiterea unor suprafeţe de fond forestier din grupa I funcţională-vegetaţia forestieră cu funcţii speciale de protecţie din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale (PL-x 125/14.03.2018).

Primarul Constantin Toma promite că va transforma Crângul în cel mai mare parc din România, prin proiecte ce urmează a fi discutate în perioada următoare.

”Urmează niște pași prin care trebuie să transformăm această pădure de 182 de hectare în parc. Vom avea cel mai mare parc din România lipit de o localitate și avem o oportunitate extraordinară de a face un loc și mai frumos pentru buzoieni și nu numai. Putem crea aici o mare atracție națională și în același timp vom pune în valoare așa cum trebuie această avere inestimabilă pe care o are municipiul Buzău”, spune Constantin Toma.

Pădurea Crâng a fost redată municipiului Buzău în anul 1881, printr-o hotărâre de guvern semnată de premierul liberal de la acea oră, I.C. Brătianu, după ce oraşul Buzău a dobândit-o în Justiţie după un proces de 100 de ani cu Episcopia Buzăului. A intrat în proprietatea statului, după instaurarea regimului comunist, municipalităţii rămânându-i dreptul de administrare doar pentru zece hectare, atât cât se întinde parcul amenajat pentru promenadă.

Pădurea din care face parte Parcul Crâng, din municipiul Buzău, este de aproape două ori mai întinsă decât Herăstrău şi de zece ori, decât Cişmigiu.

Articolul precedentFostele șefe demise ale Inspectoratului Școlar Județean Buzău, repuse pe funcții
Articolul următorAutobuz cu 40 de pasageri, ieșit de pe carosabil, la ieșirea din Buzău