La sediul Ministerului Apelor şi Pădurilor s-a reunit Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă
Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor, a convocat miercuri după-amiaza, la sediul instituţiei, Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU), în vederea analizării fenomenelor meteorologice din următoarea perioadă.
Lucrările şedinţei CMSU au fost conduse de Secretarul de Stat pentru Ape, Adriana Petcu, şi, alături de directorii din cadrul MAP au participat şi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale Apele Române, ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie, ai RNP, ai IGSU, Hidroelectrica şi ai ANIF.
În cadrul CMSU s-au analizat situaţia actuală şi prognoza hidrometeorologică actuală, precum şi cea pentru perioada următoare. Din informaţiile prezentate de specialiştii cu atribuţii în domeniu, se estimează că în intervalul următor vor fi cantităţi importante de precipitaţii, pe areale extinse, ce se vor manifesta şi pe un interval de timp destul de îndelungat. Fenomenele se vor manifesta începând cu prima parte a zilei de joi, în judeţele Tulcea şi Constanţa, extinzându-se ulterior către Vrancea, Buzău, Covasna, Bacău şi Braşov.
Administraţia Naţională Apele Române a informat că s-au luat deja măsuri şi au solicitat Hidroelectrica să colaboreze în vederea pregătirii unor pregoliri, pentru a se asigura volume suplimentare în lacurile de acumulare.
De asemenea, s-a dispus avertizarea tuturor deţinătorilor de iazuri piscicole din zonele ce urmează a fi afectate pentru luarea măsurilor de exploatare în condiţii de siguranţă a acestora.
Tot în acest context reprezentanţii M.A.P au solicitat ANIF punerea în funcţiune a staţiilor de pompare pentru desecare, în funcţie de evoluţia situaţiei hidro-meteorologice.
‘Este necesară o atenţie sporită şi urmărirea permanentă a avertizărilor hidro şi meteo. Trebuie să avem pregătite forţe de intervenţie, dacă va fi cazul, şi să sprijinim, în timp util, autorităţile locale afectate de aceste precipitaţii. Administraţia Naţională Apele Române, prin intermediul administraţiilor bazinale de apă şi al sistemelor de gospodărire a apelor, trebuie să monitorizeze toate cursurile de apă din zonele vizate de avertizări’, a susţinut secretarul de stat pentru Ape.