Peste 1300 de buzoieni și-au găsit un job, în iulie. Numărul este dublu, față de luna precedentă

Cea de-a doua jumătate a lunii iulie a înregistrat, în județul Buzău, mai multe angajări, decît toată luna Iulie. 1300 de persoane și-au găsit un loc de muncă, în intervalul 16-30 al lunii trecute, după ce, în luna iunie, doar 800 de buzoieni fuseseră integrați în piața muncii. Este efectul ordonanței 60 din 2018, act normativ menit să dinamizeze piața forței de muncă și care, în mod normal, ar trebui să îmbunătățească și pregătirea profesională a angajaților. Reprezentanții AJOFM Buzău spun că asemenea creștere vertiginoasă a numărului de angajări nu are precedent, în județ.

Grație noilor reglementări, firmele primesc echivalentul a 500 de euro lunar,  dacă angajează tineri absolvenți, persoane peste 40 de ani, tineri cu vîrste între 16 și 21 de ani fără ocupație și care au întrerupt studiile sau șomeri care mai au doar cinci ani, sau mai puțin, pînă la vîrsta pensionării.  Patronii beneficiază de această sumă timp de douăsprezece luni, dar sunt obligați să mențină angajatul timp de un an și jumătate.

Firmele angajatoare primesc aceste sume, la scurt timp, după ce au înregistrat noile contracte de muncă. Fondurile sunt asigurate de un program european, astfel că un patron care integrează în piața muncii șomeri din categoriile specificate mai sus poate încasa ajutorul de la stat în luna următoare. La polul opus, în județul Buzău, aproape 2800 de beneficiari ai legii 416 au pierdut dreptul de a încasa indemnizații, pentru efuz de loc de muncă, refuzul prezenței la cursuri de reconversie profesională sau pur și simplu pentru că nu s-au prezentat, o dată la șase luni, pentru a-și viza carnetele.

Articolul precedentVeste proastă, pentru buzoieni. Lucrările de reabilitare a podului de la Mărăcineni continuă și în septembrie
Articolul următorNereguli grave, descoperite la transporatorii din județ