Anul agricol  2021-2022 a debutat cu o toamnă în care regimul hidrotermic din aer și sol nu a permis desfășurarea normală a proceselor de vegetație la culturile de toamnă. După o iarnă fără zăpadă, fără prea multe precipitații –ianuarie 3 litri/mp, februarie-7 l/mp, martie 7 l/mp județul Buzău a avut parte și de o desprimăvărare fără  ploi.       

Structura culturilor de toamnă pentru care s-a desfășurat campania de vară 2022 este următoarea: 

ImagineConform raportului prezentat în ședința Colegiului Prefectural Buzău de directorul executiv al Direcției Județene pentru Agricultură DR. ING.FLOREA COSMIN-NICOLAE, anul 2022 este caracterizat în Romania de o perioadă de secetă care s-a instalat mai devreme ca de obicei.

Fermierii au înregistrat pagube uriașe în urma instalării secetei  pedologice severe din iarna 2021-2022 și primăvara anului 2022, suprafețele cu culturi agricole de toamnă având un grad foarte mare de afectare. 

Situația este mult mai dramatică în ceea ce privește culturile de primăvară care au fost lovite de o secetă pedologică extremă. 

Zilnic, în această perioadă, comisiile de evaluare desfășoară la nivel de UATuri acțiuni legate de constatarea pagubelor produse de seceta pedologică.Producțiile medii obținute sunt următoarele:

Imagine

În funcție de condițiile agrometeorologice fermierii au stabilit graficele de recoltare și transport corelate cu dotarea tehnică existentă. 

Conform raportului prezentat de DR. ING.FLOREA COSMIN-NICOLAE, în județul Buzău sunt deținute în prezent 387 combine, 165 prese de balotat, 1280 remorci și o serie de utilaje și echipamente care vor permite desfășurarea în parametri normali a campaniei. 

Cantitățile recoltate vor fi corelate cu capacitățile de transport, producția urmând a fi depozitată în spații autorizate conform O.U.G.  nr. 12/2006 și a O.M. nr. 222/2006. 

Datorită acestui an agricol atipic apreciem că circa 90% din producția cerealieră va fi depozitată la producători și doar 10 % la procesatori. 

În condițiile agrometeorologice existente, în zilele fără precipitații se va continua recoltatul cât și celelalte lucrări agricole de sezon. 

Sursa: Realitatea de Buzau