Ieri, 10 noiembrie, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, alături de polițiști de proximitate și din cadrul Postului de poliție rurală Săpoca, au desfășurat activități în cadrul Campaniei naționale „Ia atitudine! Spune STOP violenței!” și au organizat întâlniri cu elevii mai multor unități de învățământ din județul Buzău, fiind prezenți în mijlocul elevilor Școlii Gimnaziale Ion Creangă Buzău și Școlii Gimnaziale Mătești.

Participanții la sesiunile informative au aflat de la specialiști care sunt formele de manifestare ale hărțuirii, dar și modalități concrete prin care pot evita, stopa sau reduce efectele acestui fenomen. Elevii au înțeles că nu doar agresorul și victima sunt importante în această ecuație, ci și martorii care, prin reacția lor, pot influența ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Bullying-ul și violența sunt două concepte delimitate adesea de o linie foarte fină. Nu orice formă de violență reprezintă un act de bullying, dar orice formă de bullying este în fapt, o violență.

Bullying-ul este considerat o formă repetată de violență fizică și/sau psihologică, conduită intenționată care vizează producerea de prejudicii unor persoane.

Manipularea, bârfa, constrângerile, criticile, minciunile, zvonurile, satirizarea, comicul exagerat adresat unei persoane sau unui grup de persoane, în clasă, la cancelarie, pe holuri, în curtea școlii, potrivit diferențelor pe care aceștia le prezintă- înălțime, greutate, culoarea ochilor, culoarea părului, nivel cognitiv potențial învățare, rasă, etnie, religie, dizabilitate, tip de familie, nivel de cultură constituie comportamente de tip bullying.

Bullying-ul nu este un conflict, este un abuz, cea mai răspândită formă de violență în zilele noastre.

În acest context, eliminarea violenței școlare și a agresiunii, precum și asigurarea respectării dreptului fundamental la educație pentru toți școlarii și preșcolarii reprezintă o prioritate pentru polițiști.

Sfaturi pentru victimele bullying-ului:

-Când cineva te agresează verbal, nu trebuie sa ripostezi, ci doar să-i ceri politicos să nu mai vorbească așa;

-Vorbește-i calm abuzatorului, nu arăta că te-ai supărat pentru că, astfel, îi dai satisfacție;

-Dacă nu reușești să schimbi comportamentul celor care te șicanează, nu păstra tăcerea despre ceea ce ți se întâmplă, e mai bine să ceri ajutorul unui profesor sau părinte pentru rezolvarea pașnică a situației;

-Nu te lăsa afectat de comportamentul urât al celorlalți;

-Înconjoară-te de oameni care te respectă;

-Cere sprijin pentru a găsi o activitate care să ți facă plăcere;

-Scrie o listă cu calitățile pe care consideri că le ai. Este important să fii încrezător în tine.

Cum ar fi bine să reacționezi:

✓Evit cuvintele jignitoare și nu mă răzbun.

✓Aleg să nu răspund provocărilor și scap,  astfel, de un conflict mai mare.

✓Nu îmi schimb hainele ca să plac altora. Îi conving că așa mă simt eu bine. Personalitatea mea e mai importantă decât hainele.

✓Nu mă port așa cum îmi cer alții, nu fac lucruri rele doar ca să fiu acceptat într-un grup.

✓Analizez comportamentul celor din preajma mea și nu îmi petrec timpul cu cei violenți.

✓Mă port respectuos cu toată lumea.

✓Comunic politicos și îmi prezint părerile cu calm.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentCU DRAG DESPRE IAȘI. A fost capitală a Moldovei peste 300 de ani. Mulți au tânjit să îl cucerească și l-au chinuit continuuv
Articolul următorIncendiu la o fabrică de pâine din municipiul Buzău