Fostul primar al Buzăului din perioada 1970-1978, Gheorghe Milu, a încetat sâmbătă din viață. 

Fostul primar al Buzăului din perioada 1970-1978 a construit centrul oraşului, si in urma cu cativa ani a povestit de unde a procurat materialele şi cum a ascuns aceste lucruri lui Nicolae Ceauşescu.

Gheorghe Milu a fost primarul Buzăului timp de opt ani iar pe perioada mandatului său oraşul s-a schimbat radical. A fost construită Casa de Cultură, Hotelul Pietrosele, Magazinul Dacia şi Piaţa Dacia.

Dacă toate celelalte au fost făcute la normă pentru că aşa prevedeau indicaţiile sosite de la Centru, în cazul Pieţei Dacia lucrurile au stat altfel: a fost o ambiţie a câtorva buzoieni de a face în centrul oraşului o adevărată operă de artă.

„La Bucureşti aveam un vicepreşedinte al Capitalei, Nicolae Iordache se numea, născut la Joiţa, la noi, în judeţul Buzău. Mai aveam un prieten, Ionescu, care a fost director la IPIC CF şi apoi ministru la Căile Ferate Bucureşti. Împreună cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Sârbu, am trecut, în 1972, la proiectarea acestei pieţe”, povestea Gheorghe Milu.

Înainte de a se începe construcţia propriu-zisă a fost pregătit terenul iar pentru acest lucru au fost aduşi cei mai buni specialişti din ţară. S-a nivelat terenul şi s-a turnat pietriş pentru că solul era mlăştinos, după care a fost ales modelul care ar fi trebuit să apară pe platoul pieţei.

Statuia de la Casa Scânteii

Constructorii aveau nevoie de zeci de tone de marmură şi granit, materiale aproape imposibil de găsit pe piaţa românească la momentul respectiv. Aşa s-a ajuns să fie folosit granitul de Moscova din soclul statuii lui Stalin, care fusese amplasată în faţa Casei Scânteii.

„M-a chemat Iordache la Bucureşti şi el mi-a spus de soclul statuii lui Stalin care fusese amplasată în Bucureşti în faţa Casei Scânteii şi care fusese dată jos. Iordache şi cu Ionescu ştiau unde se află statuia şi au avut ambiţia să aducă granitul la Buzău. Au spus clar că această culoare a căpriorului trebuie să vină din granitul acela, al soclului statuii lui Stalin şi l-au adus aici”, spunea Gheorghe Milu.

La vremea respectivă lucrările cu materiale scumpe erau interzise, iar primarul de atunci a fost nevoit să ascundă lucrarea chiar de ochii şefului statului.

„A durat lucrarea aproape doi ani. Se apropia vizita lui Ceauşescu la 1600 de ani de atestare documentară a Buzăului, în 1976 şi eu trăgeam tare să terminăm, să amenajăm. La vizită a fost extraordinar dar nu ştiam cum să fac să nu se vadă marmura şi granitul de pe jos, că erau interzise lucrările cu marmură. Când am ajuns în Piaţa Dacia, au venit toţi muncitorii şi am acoperit cu oameni toată piaţa de nu s-a văzut niciun gram de marmură”, a povestit fostul primar.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului primar este depus la capela Cimitirului Sf. Andrei iar înmormântarea va avea loc marți.

Articolul precedentVideo Minor prins în trafic, după ce a furat un autoturism
Articolul următor16,97% dintre buzoieni s-au prezentat la vot până la ora 16.00