14 tineri din sistemul instituționalizat au fost integrați în piața muncii, grație contractelor de solidaritate

Paisprezece contracte de solidaritate au fost incheiate, in urma bursei speciale, pentru tinerii iesiti din sistemul de protectie, ce s-a tinut la sfarsitul lunii iunie. Desi numarul este relativ mic, reprezentantii AJOFM se declara multumiti, mai ales in contextul in care in 2017 doar trei tineri care se aflau pe punctul de a parasi sistemul institutionalizat au gasit locuri de munca.

Cei 11 angajatori care au participat la evenimentul organizat, luna trecută, de AJOFM, au oferit peste 150 de joburi. Din păcate, la bursă s-au prezentat doar 121 de persoane, dintre care 23 de tineri ieșiți din sistemul de protecție. Paisprezece  din aceștia au găsit un job, grație contractelor de solidaritate. Numărul este satisfăcător pentru organizatorii bursei, mai ales că anul trecut doar trei tineri  instituționalizați își găsisera un loc de muncă, la bursa specială

Statul încearcă să stimuleze încadrarea în piața muncii a tinerilor supuși riscului marginalizării sociale, oferind avantaje financiare. Recent, cuantumul oferit unui angajator care încheie contractul de solidaritate s-a dublat, de la 10, la 20 de milioane lei vechi. Contractele de solidaritate au o durată minimă de trei ani iar în situația în care acesta expiră, dar tînărul rămîne angajat, așa zișii „angajatori de inserție” vor primi în continuare o sumă reprezentînd 50 % din indemnizația de șomaj pe care angajatul ar fi primit-o dacă raportul de muncă ar fi încetat la acea dată.

Din păcate, domeniile în care sunt de obicei angajați tinerii din sistemul de protecție unt destul de puține. De obicei, joburile oferite sunt în  confecții, etichetat, cartonaj sau industria ușoară.

Articolul precedentMarina Baboi, vicecampioană balcanică de seniori
Articolul următorFemeie de 55 de ani, decedată după ce a mâncat ciuperci otravitoare