Schimbările continue privind majorările și ajutoarele sociale au bulversat pe toată lumea. Nimeni nu știe cum s-a ajuns la procentul de 12,5 pentru creșterea pensiilor. În baza căror calcule, ce bani sunt, de fapt, la buget, a explicat ministrul Fondurilor Europene – Marcel Boloș.
Salariul minim pe economie va fi mărit până la 3.000 de lei de la începutul anului, iar 200 de lei vor fi scutiți de la taxe și impozite. Cu toate acestea, sunt neclarități pentru românii care au salariul de 3.100 de lei pentru că aceștia ajung, în final, să primească mai puțin decât cei cu 3.000 de lei.
„Când există aceste plafoane, cum se întâmplă și la pensii și la ajutoare, sunt situații în care poate au de pierdut. Din păcate, nu avem la îndemână mecanisme care să compenseze. Există pierderi pe care le suportă oamenii”, a spus Marcel Boloș, duminică, la Realitatea PLUS.
Întrebat dacă există risc de suspendare de fonduri europene, ministrul a spus: „Suntem în plaja de deficit convenită cu Comisia Europeană. 4,4 % este ținta de dificit pentru anul viitor. Cred că vom avea grijă și, cu disciplina care se impune, nu trebuie să ajungem în astfel de situații”.
„La pensii ne raportăm la rata inflației care este mai mare, s-au făcut simulări la procentul de 16% și, practic, nu sunt bani, mai simplu spus. Ulterior, în limita resurselor alocate penteu pensii, s-a ajuns la acest procent de 12,5, care asigură echilibrul.
Este foarte adevărat că nu acoperă majorările, dar oricine își dorește să dea mai mult și să asigure pensiile celor care sunt pe principiul contributivității, dar, așa cum v-am spus, din aproape în aproape bugetul este la limita celor 12,5%”, a mai spus Marcel Boloș.
Referitor la voucherele pentru alimente, acesta a spus că, în perioada 19-23 decembrie, vor fi alimentate cardurile cu cei 250 lei.
Sursa: Realitatea Financiara