Pe parcursul anului 2019, polițiștii buzoieni au emis 246 de ordine de protecție provizorii, dintre acestea 140 fiind transformate în ordine de protecție.

S-a încheiat un an de când poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot, după analizarea atentă a situației, să ofere pe loc siguranță persoanelor care au fost victime violenței domestice. Astfel pe baza unui formular de evaluare a riscului, atunci când consider că este nevoie, polițiștii pot emite un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima să nu fie nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii atunci când, în urma completării formularului de evaluare a riscului, rezultă că există risc iminent, că viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane este pusă în pericol printr-un act de violență domestic. Emiterea ordinului de protecție are ca scop tocmai diminuarea acestui risc.

În anul 2019 au existat 428 cazuri în care s-a înregistrat risc iminent, 24% din totalul situaţiilor în care a fost completat formularul de evaluare a riscului, victimele au refuzat emiterea unui ordin de protecţie provizoriu de către poliţişti.

Din totalul de 246 de ordine de protecție provizorii emise în anul anterior de polițiști din Buzău, 230 (93,49%) dintre acestea au fost confirmate de către unitățile de parchet, în alte 14 situații victimele solicitând revocarea ordinului de protecție emis de către polițiști.

Dintre cele 230 de ordine de protecție provizorii confirmate și înaintate instanțelor de judecată, 140 au fost transformate ulterior în ordine de protecție.

Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracțiuni s-au comis la domiciliul subiecților.

Pentru a veni în sprijinul victimelor, acum un an, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia.

Astfel, la sfârșitul anului 2018, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

Măsura luată de polițiști în vederea diminuării numărului victimelor, în momentul în care constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către victimele violenţei domestice, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

Articolul precedentAutoritățile pregătite să oprească traficul în județul Buzău, pe durata codului roșu
Articolul următorGuvernul Orban a PICAT! 261 de parlamentari au votat PENTRU moțiunea de cenzură