La Buzău,evenimentele care adunau sute de buzoieni în curtea instituțiilor de cultură și care se încheiau cu Hora Unirii au fost anulate. Muzeul Județean Buzău i-a invitat pe buzoieni la muzeu pentru a sărbători Unirea Principatelor Române.

Cei care au trecut astăzi pragul Museului au avut prilejul să afle informații relevante despre Domnitorul Unirii și despre evenimentele ce au avut loc în urmă cu 163 de ani, vizitând expoziția temporară „Buzoienii în epoca Unirii”, deschisă recent la sediul muzeului. Intrarea a fos liberă, iar accesul a fost permis cu respectarea normelor sanitare actuale. 

Momentul Micii Uniri este redat de actorii Teatrului George Ciprian, printr-o scenetă din care au făcut parte: Bogdan Farcaș, Cosmin Teodor Pană, Octavian Costin, Ștefan Pavel, Kostas Mincu, Catinca Nistor.

”Buzăul a fost, prin oamenii săi și prin evenimentele petrecute atunci în orașul nostru, în prima linie a acestui prim mare eveniment din istoria viitoarei Românii. Ca membrii ai Adunării Elective, care la 24 ianuarie 1859, în Hotelul Concordia din București, alături de ceilalți deputați din Muntenia, au consfințit dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, au fost și buzoienii Ion (Iancu) Marghiloman, Episcopul Filotei, Scarlat Voinescu, Costache Deșliu și Mihai Pleșoianu.

Au fost momente de mare bucurie, toți buzoienii ieșind pe străzi, iar ziua de 24 ianuarie 1859 a fost numită ,,Ziua fericirii, Unirii și entuziasmului poporului român”.

În drumul său de la Iași la București, Alexandru Ioan Cuza a fost primit la Buzău, pe 6 februarie, cu multe ceremonii. Au ținut discursuri Dimitrie Racoviță și Irina Marghiloman, mama lui Alexandru Marghiloman, viitorul prim-ministru al României.

Domnitorul Cuza nu a uitat acele momente și iată că aniversarea unui an de la această istorică unire s-a sărbătorit la Buzău și nu la Iași sau București.

De atunci, Strada Târgului se numește și astăzi strada Cuza – Vodă.

Iată că Buzăul a avut șansa prin Alexandru Marghiloman, care la 27 martie 1918, în calitate de prim – ministru a consfințit a doua Unire a României, unirea cu Basarabia, să participe nemijlocit la înfăptuirea României mari” spune primarul Buzăului; Constantin Toma, într-o postare pe rețelele de socializare.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentCULISELE STATULUI PARALEL. Semne de întrebare în valul 5 al pandemiei
Articolul următorAna Maria Păcuraru așteaptă primul copil