Ca în fiecare an, Garnizoana Buzău va organiza activități menite să cinstească lupta și jertfa Armatei Române. Prin urmare, luni, 25 octombrie, începând cu ora 10.00, va fi organizat un ceremonial militar şi religios la Cimitirul Eroilor, din municipiul Buzău. La activitate sunt invitate să participe oficialităţi locale civile şi militare, cadre militare din garnizoană active, în rezervă şi retragere, dar și veterani de război.

Având în vedere situația epidemiologică în care se află România, ceremonia se va organiza cu respectarea normelor naţionale referitoare la aplicarea şi respectarea măsurilor privind prevenirea şi limitarea infectării cu virusul SARS CoV-2.

„Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei. Din 1830, anul înfiinţării armatei române moderne, până în 1951, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi acestei instituţii. Aflată în centrul atenţiei publice, mai ales după Războiul de Independenţă din 1877-1878, armata a participat anual la manifestările prilejuite de Ziua Înălţării Domnului, devenită, după Primul Război Mondial Ziua Eroilor, şi la cele din Ziua Naţională a Regatului Românei (10 Mai).  În 1958,  prin Ordin al ministrului forţelor armate, s-a revenit la tradiţiile unităţilor şi marilor unităţi cărora li s-a permis să-şi sărbătorească sau să comemoreze principalele momente din toată perioada existenţei lor. În anul următor retragerii armatei sovietice din România, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, Ziua Forţelor Armate a fost mutată pe data de 25 Octombrie. În Decret nu se face nicio referire explicită la motivul acestei  decizii. La vremea respectivă, ea a reprezentat un act de curaj. Motivul principal al deciziei de schimbare a Zilei Armatei trebuie căutat în faptele de arme ale Armatei României şi în rezultatul acestora: reîntregirea graniţei de Vest a României şi anularea, de facto, a prevederilor Dictatului de la Viena. Acesta a fost singurul obiectiv strategic naţional, realizat efectiv de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în art. 2 al Tratatului de pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate, încheiat la 10 februarie 1947”, se precizează într-un comunicat al Biroului de presă al Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Cu prilejul aniversării Zilei Armatei României, în săptămâna 18-22 octombrie la Batalionul 206 Artilerie ”General Mihail Lăcătușu” din Ghimbav, s-au desfășurat o serie de probe și activități sportive care au constat în alergare în teren variat pe distanța de 3 km, probă de ștafetă 4x100m, aruncarea grenadelor de mână la precizie, tenis de picior și tenis de masă. Câștigătorii competițiilor au fost felicitați de către comandantul batalionului și colectivul ”Urșilor Bruni”.

Pe data de 22 octombrie, pe platoul unității a fost citit Mesajului Șefului Statului Major al Forțelor Terestre cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României-25 octombrie. Cu această ocazie comandantul batalionului, locotenent-colonel Valentin Grecu, a elogiat trecutul și prezentul Armatei României felicitând astfel pe cel mai tânăr și pe cel mai în vârstă Soldat Gradat Profesionist din curtea ”Urșilor Bruni” ținând astfel sa reitereze necesitatea transferului de cunoștințe și deprinderi de către cei mai experimentați militari către noile generații de soldați și gradați profesioniști!

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedent320 cazuri noi și 14 decese în ultimele 24 de ore
Articolul următorStrategie în alb și negru – Ediția din 23 octombrie 2021