Healthcare and Medical concept, patient listening intently to a female doctor explaining patient symptoms or asking a question as they discuss paperwork together in a consultation.

Criza medicilor de familie devine tot mai acută în mediul rural, din cauza pensionării doctorilor aflaţi în activitate, dar şi a lipsei de interes a medicilor tineri. Zece comune buzoiene nu au medic de familie

Criza medicilor de familie devine tot mai acută în mediul rural, din cauza pensionării doctorilor aflaţi în activitate, dar şi a lipsei de interes a medicilor tineri.

Medicii de familie sunt plătiţi după numărul de pacienţi, astfel că aceştia aleg localităţi cu mai mulţi asiguraţi. Astfel, comunităţile mici şi îmbătrânite sunt ocolite de medici, care nu pot activa în două comune diferite.

În judeţul Buzău, există în acest moment nu mai puţin de 10 comune care au cabinete medicale fără medici. „Nu există medic de familie în comunele Bozioru, Buda, Căneşti, Chiliile, Colţi, Largu, Odăile, Racoviţeni, Robeasca şi Valea Salciei. Pacienţii din comunele respective au fost arondaţi altor medici din localităţile limitrofe”, a declarat Cristina Ungureanu, director DSP Buzău.

De anul trecut, legea permite medicilor de familie să deschidă puncte de lucru în comunele vecine, unde nu există această facilitate. Din păcate, niciun medic nu a apelat la această soluţie. În lipsa unui medic dedicat comunităţii, sătenii din cele 10 comune fără medic de familie, aproape toate din zona de munte a judeţului Buzău, îşi pun nădejdea, la nevoie, în farmaciile din sat.

Articolul precedentAcuze grave, la adresa unui profesor de la liceul „Meserii și Servicii”
Articolul următorO femeie, suspectă de coronavirus, a așteptat forțele de intervenție într-o stație de autobuz din Buzău