Zeci de gospodării inundate, drumuri distruse, un dispărut, sunt

doar o parte din pagubele provocate de precipitații

Încă de ieri dimineață, nivelul mare al precipitațiilor făcuse pagube importante, în zonele Nehoiu, Chiliile, Lopătri și Tisău. Zeci de gospodării au fost timp de mai multe ore sub ape, în timp ce efective importante dizlocate de autorități în zonă încercau din răsputeri să diminueze efectele precipitațiilor extreme. Peste 230 de jandarmi, polițiști și pompieri, ajutați de zeci de voluntari, au acționat cu zeci de pompe pentru scoaterea apelor din curți și anexe. Precipitațiile și aluviunile căzute de pe versanți au format o viitură pe rîul Slănic. Apele au rupt  la propriu, mai multe porțiuni din DJ203 k. Pentru cîteva ore, satele din comunele Mînzălești și Lopătari au fost izolate. Între timp, au fost identificate căi de acces ocolitoare, pentru ambulanță și pompieri, astfel că cel puțin serviciile medicale de urgență sunt asigurate în zonă.

Tot ieri, circulația a fost închisă timp de 3 ore, pe DN10, din cauza volumului imens de aluviuni căzut de pe versanți. Chiar și după reluarea traficului, echipaje de la Drumuri Naționale au lucrat, inclusiv noaptea, pentru a menține drumul circulabil.

Autoritățile se confruntă și cu dispariția unui octogenar din Păltineni, dispărut, aseară, imediat după căderea întunericului. Într-o primă etapă, echipele de căutare au cercetat zona din vecinătatea locuinței bătrînului, areal în care s-au înregistrat mai multe căderi de torenți. La ora actuală, 22 de jandarmi, polițiști și lucrători ISU îl caută pe bătrînul dispărut. Echipele de căutare sunt asistate și de localnici dar și de rudele octogenarului.

Autoritățile locale din zonele afectate urmează să trimită către Prefectură primele evaluări ale pagubelor produse de potopul de ieri, pînă la finele săptămînii. Un raport al Instituției Prefectului va fi trimis, apoi, către Guvern. Aleșii de la centru vor stabili, apoi, cuantumul fondurilor necesare refacerii infrastructurii și eventualelor despăgubiri.

Articolul precedentTânăr de 23 de ani, în stare gravă la spital după ce a fost implicat într-un accident
Articolul următorÎncă un accident, pe DN2E85