S-a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane la un porc dintr-o gospodărie particulară situată în satul Cochirleanca, Com. Cochirleanca.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău  se va reuni pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și a zonelor de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Datele și informațiile culese în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 2 focare din exploatații non profesionale declarat în 2 localități respectiv, Orașul Pogoanele și satul Cochirleanca.

În mediul silvatic prezența virului Pestei Porcine africane a fost confirmată în 19 cazuri la mistreț pe raza a 8 fonduri de vânătoare; 57 Zărnești (1 caz), 26 Umbrărelu (2 cazuri) 39 Breazău (1 caz), 44 Câlnău (2 cazuri), 27 Berca (3 cazuri), 41 Beceni (4 cazuri), 42 Aldeni (4 cazuri) și 45 Dedulești (2 cazuri).

Articolul precedentAutoritățile au dispus măsuri extreme pentru podul Marghiloman
Articolul următorRețineri, în dosarul peștelui impropriu pentru consum