Ieri, 27 decembrie, polițiștii rutieri buzoieni au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea  accidentelor rutiere.

În timpul acțiunilor, polițiștii au depistat un bărbat de 44 de ani, din Buzău, care în timp ce își conducea autoturismul în localitatea Costești, a manifestat un comportament agresiv în trafic, motiv pentru care polițiștii i-au reținut permisul de conducere.

Rutieriștii au acționat și pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă limita legală de viteză. Astfel, 19 conducători auto au fost opriţi în trafic pentru că au apăsat prea tare pedala de accelerație, cea mai mare viteză fiind înregistrată de aparatele radar în cazul unui şofer de 51 de ani, a cărui maşină a fost înregistrată cu viteza de 103 km/h pe DN2E85, în localitatea Limpeziș. Alți 6 şoferi au fost sancţionaţi pentru că nu au respectat obligaţia de a purta centura de siguranţă, 4 pentru că s-au urcat la volanul unor autovehicule ce prezentau defecţiuni tehnice şi alţi 14 pentru că au comis alte abateri în trafic.

Ce înseamnă comportament agresiv în trafic?

Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea de către conducătorul unui vehicul pe drumuri publice a unor manevre de natură a pune în pericol siguranța participanților la traficul rutier.

Exemple:

          -deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;

          -întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;

          -pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;

          -circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;

          -folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;

          -conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;

          -mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;

          -realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;

          -conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Cei care vor manifesta un comportament agresiv în trafic riscă o amendă din clasa a doua de sancţiuni (patru sau cinci puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei), cât şi suspendarea permisului timp de 30 de zile.

În cazul în care, în urma acestui comportament agresiv, se va produce un accident de circulaţie cu pagube materiale, sancţiunile vor fi mai dure. Amenda va fi din clasa a treia de sancţiuni (între şase şi opt puncte-amendă, adică între 870 şi 1.160 de lei), iar suspendarea permisului auto se va aplica pentru 60 de zile.

Dacă şoferii au mai fost sancţionaţi pentru aceeaşi faptă într-un interval de şase luni de la restituirea permisului auto, perioada de suspendare, aplicată odată cu sancţiunea contravenţională aferentă, va fi majorată automat cu 30 de zile.

 

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentCum să scapi de energia negativă din locuința ta în 2023 – Ce trebuie să faci înainte de Anul Nou
Articolul următorGuvernul a decis ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie libere pentru salariaţii din sectorul public