Comisia Europeană estimează că între 60% şi 80% din populaţia UE a fost infectată cu COVID-19, de la începutul pandemiei, în februarie 2020.

Guvernele Uniunii Europene ar trebui să intensifice imunizarea copiilor împotriva COVID-19, au declarat oficiali europeni, precizând că sunt făcute planuri de dezvoltare a unor antivirale, anunţă Reuters.

„Se estimează că între 60% şi 80% din populaţia UE a a avut COVID”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, în cadrul unei conferinţe de presă.

Agenţia de sănătate publică a UE a precizat că, până în prezent, cazurile raportate au acoperit aproximativ 30% din populaţia europeană, dar dacă se adaugă infecţiile neraportate, numărul cazurilor ar putea ajunge la 350 de milioane, adică aproximativ 77% din populaţia europeană.

Având în vedere scăderea recentă a infecţiilor şi a deceselor legate de COVID-19, UE renunţă treptat la testarea în masă şi la raportarea cazurilor, a spus Kyriakides.

Dar sunt probabile noi valuri de COVID-19, deoarece se aşteaptă ca virusul să continue să sufere mutaţii şi, prin urmare, ţările ar trebui să aibă în vigoare planuri pentru a trece din nou la modul de urgenţă şi ar trebui să intensifice vaccinările, a declarat Comisia.

Într-un document care prezintă strategia, Bruxelles-ul a îndemnat guvernele să continue să facă presiuni pentru imunizarea celor nevaccinaţi, în special a copiilor înainte de începerea noului semestru şcolar din toamnă.

Ratele de imunizare sunt sub 15% în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani, cel mai tânăr grup de vârstă pentru care vaccinurile COVID-19 au fost autorizate în Europa.

De asemenea, Comisia a declarat că ar putea sprijini dezvoltarea de noi medicamente împotriva COVID-19, în special antivirale care să fie mai uşor de depozitat şi de administrat.

UE „va explora posibilităţile de sprijinire a proiectelor care vizează dezvoltarea de antivirale”, se arată în document.

Pilulele antivirale împotriva COVID-19 dezvoltate de Pfizer şi Merck & Co au fost aprobate pentru utilizare în UE. Însă adoptarea lor a fost limitată până în prezent, din mai multe motive, printre care se numără încetinirea pandemiei, preţurile ridicate şi procedurile naţionale complicate de prescriere a acestora.

De asemenea, executivul UE a declarat că va depune eforturi pentru a sprijini dezvoltarea următoarei generaţii de vaccinuri COVID-19, care, potrivit aşteptărilor sale, va oferi o protecţie mai solidă şi mai durabilă împotriva infecţiei sau a transmiterii.

 

Sursa: Libertatea Zilei

Articolul precedentFlorin Cîţu, vizită oficială în Ucraina
Articolul următorALERTĂ METEO! Au fost emise două avertizări COD GALBEN ȘI COD PORTOCALIU de ploi abundente în cea mai mare parte din țară