Rata somajului in judet ar putea inregistra o crestere brusca, in urmatoarea luna. Asta deoarece foarte mulți absolvenți de liceu vor schimba carnetul de note cu cel de șomaj. Legea le permite tinerilor care au terminat o formă de învățămînt și nu au un loc de muncă să primească timp de șase luni o indemnizație în valoare de 250 de lei. Pînă acum, la Buzău au fost depuse  peste 100 de dosare.

Potrivit legii, tinerii care intenționază să-și depună dosarele de șomaj au la dispoziție  60 de zile de la data absolvirii, pentru a beneficia timp de șase luni de indemnizația de șomaj.În cazul în care nu vor depune dosarele la timp, tinerii pierd această indemnizație și deasemenea eventualele subvenții obținute la angajare. Pînă azi, peste 100 de absolvenți au depus dosare la AJOFM.

Spre deosebire de anii trecuți remunerația unui absolvent aflat în evidențele AJOFM va fi sistată, imediat după ce tînărul a fost admis în orice formă de învățămînt superior. Pînă acum, foștii liceeni erau obligați să declare dacă au fost sau nu admiși la facultate iar indemnizația era sistată la 1 octombrie.

Pentru a stimula încadrarea tinerilor în cîmpul muncii, statul acordă subvenții atît angajatului în calitate de proaspăt absolvent dar și angajatorului. Odată angajat, novicele primește o primă de încadrare cifrată la 500 lei dar și contravaloarea ajutorului de șomaj timp de șase luni. De asemenea, angajatorul beneficiază, timp de un an, de o compensație lunară de 900 de lei, în contextul în care societatea are obligația de a menține raportul de muncă minimum optsprezece luni

 

Articolul precedentEvaluare naţională. Astazi, proba de foc de care se tem cei mai mulţi elevi
Articolul următorStela Duță, bronz la Europenele din Bulgaria. Buzoianca a fost dezavantajată de arbitri, în semifinală