Guvernul a adoptat în şedinţa de joi o ordonanţă de urgenţă care aduce clarificări privind categoriile de concedii medicale pentru care NU va fi percepută contribuţia la sănătate (CASS).

Contribuția la sănătate de 10% va fi percepută în cazul concediilor medicale acordate pentru boli obişnuite, carantină şi reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi o ordonanţă de urgenţă care aduce clarificări privind categoriile de concedii medicale pentru care nu va fi percepută contribuţia la sănătate (CASS).

Astfel, vor fi scutite de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate indemnizaţiile de concediu medical la care au dreptul persoanele care se afla în concediu pentru maternitate, îngrijirea copilului bolnav, risc maternal, îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, pentru boli oncologice (neoplazii), HIV/SIDA, TBC, afecţiuni cardiovasculare, arsuri grave (marii arşi), urgenţe medico-chirurgicale etc.

„Ordonanţa care instituie tichete electronice pentru susţinerea mamelor şi a nou născuţilor în primele trei luni de viaţă ale copiilor, prin care se alocă 2.000 de lei pentru trusoul nou-născutului, a fost rediscutată astăzi, în Guvern (…) pentru a se completa şi clarifica partea cu instituirea plăţii contribuţiei asigurărilor de sănătate de 10%, aferente anumitor concedii medicale”, a spus Mihai Constantin.

Astfel, categoriile care vor plăti CASS pentru concedii medicale, după intrarea în vigoare a ordonanţei, sunt cele din grupa 01 (Boală obişnuită), cod 07 (Carantină) şi cod 10 (Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru, pe perioada recuperării, în urma unei afecţiuni).

Datele CNAS pentru primul trimestru al acestui an, aferente codului 01-boală obişnuită, indică faptul că au fost acordate 425.791 de concedii medicale.

Articolul precedentA crescut salariul mediu net, în februarie
Articolul următorTenis de masă: Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs au ratat prima şansă de calificare la JO 2024