Un eveniment astronomic rar va fi vizibil cu ajutorul telescoapelor de la observatoarele astronomice din toată țara în cursul zilei de luni, 11 noiembrie. Este vorba despre tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui.

Observațiile astronomice pentru acest eveniment vor avea loc în condițiile în care cerul va fi senin, în intervalul orar 14:35 – 16:44 şi vor fi realizate cu instrumente aflate în dotarea Observatorului, protejate de filtre solare. Specialiștii îi sfătuiesc pe oameni să nu încerce să observe fenomenul cu ochiul liber sau folosind improvizaţii, acest lucru putând avea efecte negative.

În România, tranzitul va începe destul de târziu, iar Soarele va fi din ce în ce mai apropiat de orizont, apunând înainte ca maximul fenomenului sa aibă loc.
De la acea oră vom începe să vedem pe discul Soarelui un disc mai mic, întunecat, care se va deplasa din stânga sus spre mijlocul discului (este de 192 de ori mai mic decât discul Soarelui).

Următoarea tranziție a planetei Mercur prin dreptul Soarelui va fi în 2032!

După cel din anul 2019, următoarele tranzite ale planetei Mercur peste discul solar vor avea loc pe 13 noiembrie 2032, 7 noiembrie 2039 şi 07 mai 2049”, transmit reprezentanții Observatorului Astronomic „Victor Anestin”.

Articolul precedentDeschiderea de credite bugetare pentru continuarea plăţilor către fermieri
Articolul următorUn tânăr de 17 ani a murit după ce a jucat toată noaptea jocuri video