În ziua de 28 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară au desfăşurat o nouă activitate preventivă la Școala Gimnazială Glodeanu Sărat, în cadrul Proiectului educațional “Siguranța Școlară prin Sport”.

Poliţiştii s-au deplasat în calitate de suporteri ai valorilor, în Săptămâna Europeană a Sportului în România, la Școala Gimnazială Glodeanu Sărat, unde se derulează o competiție sportivă de handbal, la care participă elevi unităţii de învăţământ gazdă și de la Asociația Club Sportiv Viitorul Ialomița.

Proiectul dezvoltat de inițiatori își stabilește formarea participanților prin  imprimarea şi extinderea noţiunii de fairplay şi dincolo de terenul de sport, în viaţa şcolară şi nu numai.

Spectacolul sportiv are influențe polivalente asupra publicului: social, psihologic, estetic, biologic, în timp ce activitățile sportive sunt exemple de urmat, deoarece motivează performanța sportivă, victoria, autodezvoltarea, toleranța.

Copiii se numără printre jucători/suporteri și preiau din comportamentul de pe teren, după care îl propagă în mediile în care trăiesc. Arena poate fi un câmp de sărbătoare sau un câmp de luptă, prin adaptarea la suporteri și prin asigurarea unui spațiu pentru a se desfășura. La fel ca în viaţă, competivitatea loială este o coordonată de bază în sport, agresivitatea, nu.

Noțiunea de fairplay este vitală în acest context: nu se poate discuta despre educație și socializare fără promovarea caracteristicilor morale.

De aceea, reprezentanții Biroului de Șiguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, alături de conducerea unității de învățământ, au considerat oportună desfășurarea unui program de educare a elevilor cu privire la normele de prevenire a actelor de violență pe terenul de sport/sala de sport, de încurajare a copiilor pentru avea atitudini corecte, antiviolență, de respectare a regulilor etice, pe care ulterior să le aplice şi în mediul şcolar.

La finalul activităţii, participanţii au primit premiile meritate şi au discutat câteva aspecte ce ţin de domeniul competiţiei, fie ea sportivă sau de orice altă natură:

Imagine

Repere pentru profesori/antrenori

 

– Motivarea

-Susținerea, încurajarea participării necondiționate;

– Feedback pozitiv la performanțele copiilor;

– Evitarea etichetării comportamentului motric neașteptat;

– Respectarea regulilor jocului;

– Respectarea sportivilor/copiilor;

– Respectarea echipei tehnice a echipei parteneră de competiție;

– Respectarea spectatorilor și a diversității lor;

– Respectarea arbitrilor și a deciziilor lor;

– Crearea unui climat corespunzător competiției, fără presiune pentru obținerea unui rezultat care să declaseze partenerul de joc;

– Stimularea colaborării în interiorul grupului;

– Recunoașterea abilităților partenerilor de competiție;

– Acceptarea rezultatului final (pozitiv sau negativ).

Exemple de comportamente inacceptabile:

– Apostrofarea coechipierului sau a partenerului de competiție;

– Adresarea injuriilor, a cuvintelor triviale coechipierilor sau partenerilor de joc;

– Limbaj trivial adresat arbitrilor;

– Mimică, gestică agresivă, intimidantă;

– Agresivitate fizică manifestată împotriva adversarului (uneori și a coechipierului);

– Agresivitate fizică manifestată prin lovirea neregulamentară a obiectelor de joc;

– Marginalizarea colegului de competiție;

– Dispute între partenerii de echipă;

– Lipsă de fairplay manifestată prin abandonul comunicării constructive (întoarcerea spatelui);

– Agățarea partenerului de competiție (de tricou) pentru împiedicarea desfășurării fazei de joc (acțiune sancționată prin regulament);

– Violență fizică (oprirea partenerului de joc, din acțiunea sa, prin violență fizică: piedica);

– Gesturi obscene;

– Lipsa de colaborare în interiorul echipei.

ImagineImagine

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL: 6 întrebări frecvente
Articolul următorRegulile de circulație învățate la vârste fragede sunt baza pentru modelarea unui comportament rutier preventiv